Дания приключи разследването си за саботаж на „Северен поток“

Датската полиция прекратява разследването на саботажа на газопровода на „Северен поток“ в Балтийското море през септември 2022г, съобщи полицията, като добави, че не разполага с „необходимата основа“ за повдигане на обвинение, предаде АФП.


"Въз основа на разследването властите могат да заключат, че саботажът на газопроводите е бил умишлен. В същото време се преценява, че не е налице необходимата основа за водене на наказателно дело в Дания", се казва в изявление на полицията в Копенхаген.

Съседна Швеция прекрати разследването си в началото на февруари, позовавайки се на липсата на юрисдикция, което означава, че единствено в Германия вече тече разследване на течовете.

Четири големи изтичания на газ бяха открити по двата тръбопровода на "Северен поток" край датския остров Борнхолм, като малко преди това сеизмичните институти регистрираха две подводни експлозии.

Тръбопроводите бяха в центъра на геополитическото напрежение, тъй като Русия намали доставките на газ за Европа като предполагаемо отмъщение за западните санкции заради нахлуването на Москва в Украйна.

Въпреки че течовете са били в международни води, два от тях са били в изключителната икономическа зона на Дания, а два - в тази на Швеция.

Тръбопроводите не са били в експлоатация по време на течовете, но все пак са съдържали газ, който се е изхвърлил през водата в атмосферата.

Дания, Швеция и Германия започнаха разследвания на експлозиите.

И трите държави запазиха строга тайна за разследванията си, което според анализатори се дължи на потенциалните дипломатически последици от това, което биха могли да разкрият.

Полицията в Копенхаген заяви, че разследването, проведено съвместно с датската разузнавателна служба PET, е било "сложно и обширно".

Тя добави, че не е в състояние да "предостави допълнителни коментари" по случая.

Появиха се различни теории, които сочат с пръст Украйна, Русия или Съединените щати. Всички те отричат да са замесени. /БГНЕС