Даниел Митов: Икономическата свързаност не отразява истинския акцент на проблемите с РСМ

Г-н премиер, постигането на икономическа свързаност е хубаво нещо, но не отразява истинския акцент на натрупаните с РСМ проблеми. Ако сегашният ви подход цели вдигането на облаци, за да демонстрирате, че нещо се случва като загърбите истинските проблеми, подобен план няма да сработи и ще предизвикат тежка политическа и социална реакция.

Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов от парламентарната трибуна след изслушването на премиера Кирил Петков за постигнатото от двете междуправителствени срещи с Република Северна Македония, предаде репортер на БГНЕС.

От вас се очаква да защитавате параметрите, заложени в рамковата позиция на правителството и декларацията на Народното събрание от 2019 година. Поетият от вас ангажимент в рамките на КСНС е да отчитате напредък в отношенията ни с РСМ на базата на реално постигнати резултати. В заключението на днешното изслушване е редно да обобщим какво може да смятаме като реално постигнат резултат, заяви от трибуната Митов, обръщайки се към министър-председателя.

Кирил Петков: Подготвяме съвместно честване на Гоце Делчев

Голяма част от антибългарската риторика идва именно от пропагандните исторически наративи, наследени от времената на комунистическа Югославия. Затова, заяви Митов, трябва да се постигне видим напредък по отношение на премахване исторически фалшификации на образователната система на РСМ.

От ГЕРБ отбелязват, че е необходимо постигането на реални гаранции за спазване правата на българите, граждани на РСМ, включително ако е възможно преди започването на преговори, включването на българите като държавотворен народ в Конституцията на РСМ.

Митов настоя и за отвяряне на досиетата на комунистическите служби и съюза на комунистите в Македония от времената на бивша Югославия. Постигане на официално признание и извинение на хора и техните семейства, преследвани и пострадали заради изразяване на българското си самосъзнание. /БГНЕС