Даниел Лорер: ББР ще помага на малкия и среден бизнес

Българската банка за развитие (ББР) ще помага на малкия и среден бизнес. Тя ще продължи да работи за бъдещето ръка в ръка с българския бизнес.

Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер при представянето и подписването на Меморандум за сътрудничество между банката и Министерство на туризма, предаде репортер на БГНЕС.

"Пред вас е новото лице на ББР. Всички помните историите от лятото и състоянието, в което намерихме банката. Започваме новата година с ясен пример каква ще бъде ББР", заяви Лорер при представянето на документа, който предвижда подкрепа за компаниите в сферата на хотелиерството и ресторантьорството както и новата кредитна програма на ББР, насочена към сектора.

"Всички добре знаем, че туризмът беше най-засегнат от корона кризата. Търговските банки се отнасят с недоверие към представители на сектор туризъм. Коалиционните партньори решихме да създадем специален продукт за българския бизнес, ние вече го подписахме, искам да поздравя ръководството на ББР, защото връщат банката в към нейните устои", каза от своя страна министърът на туризма Христо Проданов.

Обемът на програма е 60 милиона лева, като банката ще предложи два продукта – „Ликвидна помощ за ресторантьори“ и „Ликвидна помощ за хотелиери“. Предимството при тези нови условия е, че осигуряват достъп до финансиране и на фирми в просрочие до 90 дни съгласно ЦКР, до 5% от общия портфейл. Просрочие ще има и за срок до 60 дни, 45% от общия портфейл. Рефинансираните кредити ще могат да бъдат разсрочени до 2 години, като се облекчат погасителните им вноски.

В рамките на програмата „Подкрепа за туризма“ ББР ще предостави кредитни линии, кредитен овърдрафт и стандартен кредит за оборотни средства за хотелиери и ресторантьори, които не са преустановили дейност през 2020 и 2021 година. Максималният размер на финансиране се определя спрямо големината на компанията и вида продукт - 500 000 лева за дружества с персонал до 49 души, 750 000 лева за дружества с персонал от 50 до 249 души. Максималната сума за кредитен овърдрафт е 250 000 лева. БГНЕС