Дания: Течовете от "Северен поток" са саботаж

Течовете по тръбопроводите на "Северен поток" в близост до датски остров в Балтийско море се дължат на саботаж, заяви датският министър-председател Мете Фредериксен.

"Заключението на властите е, че това са умишлени действия. Не става дума за инцидент", заяви тя на пресконференция.

Копенхаген очаква течовете по тръбопроводите, които не са в експлоатация, но са пълни с газ, да продължат "поне седмица" - докато се изчерпи метанът, изтичащ от подводните тръби, заяви министърът на енергетиката и климата Дан Йоргенсен.

"Все още не разполагаме с информация за отговорните лица", добави Фредериксен.

Газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха в центъра на геополитическото напрежение през последните месеци, тъй като Русия намали доставките на газ за Европа като предполагаемо ответно действие срещу западните санкции след нахлуването си в Украйна.

Макар че газопроводите - управлявани от консорциум, чийто мажоритарен собственик е руският газов гигант "Газпром" - в момента не работят, и двата все още съдържат газ.

Единият от течовете по "Северен поток 1" е станал в икономическата зона на Дания, а другият - в икономическата зона на Швеция, докато течът по "Северен поток 2" е бил в икономическата зона на Дания.

Вчера за първи път бе съобщено за теч от "Северен поток 2"./БГНЕС, АФП