Дания разби Русия и ще играе с Уелс в 1/8-финалите на Евро 2020

Дания надигра Русия с 4:1 в двубой от група В на Европейското първенство по футбол.

Кристенсен отбеляза третия гол за "червения динамит".

На стадион „Паркен“ в Копенхаген датчаните започнаха по-активно и имаха териториално предимство, но първата по-сериозна опасност в срещата се откри пред „Сборная“. Александър Головин напредна с топка в крака, преодоля противникови играчи, но вместо да подаде на непокрит съотборник, стреля по земя и шутът му бе париран от стража на „червения динамит“ Каспер Шмайхел. Последва неточен изстрел на Артьом Дзюба, а Дания се окопити и отново започна да владее повече топката.

След около половин час игра Пиер-Емил Хойберг стреля плътно и силно, но встрани от целта. Стигна се до 38-та минута, в която Дания поведе с първия си точен удар по посока вратата на Русия. 20-годишният талант на скандинавците Микел Дамсгор с чудесно изпълнение с десния крак матира безпомощния Матвей Сафонов за 1:0. В следващите минути руснаците изглеждаха объркани и Яник Вестергор се извиси във въздуха при центриране от ъглов удар, но отклонената топка не бе засечена от Томас Дилейни.

След паузата датчаните нанесоха втори удар след около час игра. Груба грешка на руски играч, който върна топката назад към Сафонов, доведе до попадението на непокрития Юсуф Поулсен. Възпитаниците на Станислав Черчесов върнаха един гол чрез Дзюба, който бе точен от дузпа в 70-та минута. Десетина по-късно обаче Русия капитулира за трети път след серия спасявания на Сафонов, който нямаше шанс срещу топовния изстрел на Андреас Кристенсен. „Сборная“ рухна и допусна скоро след това четвърто попадение дело на Йоаким Меле.

До края не паднаха нови голове и така Дания завърши група В на втора позиция след загубите си от Финландия и Белгия в първите две срещи. „Червеният динамит“ приключи на второ място зад Белгия, който надви и финландците с 2:0 за пълен актив от девет пункта. Лукаш Храдецки си отбеляза автогол, преди Ромелу Лукаку да реализира третото си попадение от началото на надпреварата.

Лукаку секунди преди да реализира второто попадение за Белгия.

Дания, Финландия и Русия завършиха с по три точки, но датчаните продължават към елиминациите заради по-добрата си голова разлика от „Суоми“ и „Сборная“. Финландия остана на трето място и ще изчака развръзката в другите групи. Играчите на Каспер Хюлманд ще играят с Уелс във втория ясен осминафинал на Евро 2020, след като по-рано Австрия остана втори в група С и ще играе с Италия в спор за място на 1/4-финалите. Белгия чака някой от най-добрите трети отбори в групи А, D, E или F. /БГНЕС