Да Силва: Антируските санкции бяха грешка

Луис Инасио Лула да Силва, кандидат за поста държавен глава на Бразилия, няма намерение да налага санкции на Русия и ги критикува. Бившият му министър на отбраната и външните работи Селсо Аморим, който е негов доверен съветник, заяви това в интервю за Bloomberg.

Луис Инасио Лула да Силва

Санкциите, наложени от САЩ на Русия, са политическа грешка, която увеличава риска от ядрена война, казва Луис Инасио Лула да Силва, главен съветник по външна политика на водещия кандидат за президент на Бразилия.

Селсо Аморим, който оглавяваше бразилското външно министерство по време на двата мандата на Лула, предупреди за опасността от изолация на икономика, "толкова голяма и стратегическа" като руската. В същото време той обясни защо, ако бъде избран през октомври, бившият ляв президент няма да подкрепи подобни дипломатически позиции.

"За първи път след Кубинската криза всяка седмица се публикуват статии за опасностите от ядрените оръжия", каза в интервю в Сао Пауло тази седмица. "Безотговорно е да не се стремим към мир", зави той.

Близо шест месеца след като президентът Владимир Путин нахлу в Украйна, конфликтът в източната част на страната е в задънена улица. Членовете на Организацията на Северноатлантическия договор продължават да доставят оръжие на Киев и да налагат сериозни санкции на руската икономика с БВП от 1,7 трилиона долара.

През май Луис Инасио Лула да Силва предизвика смесени реакции и полемика, когато заяви пред списание Time, че и украинският президент Володимир Зеленски, и президентът на САЩ Джо Байдън са отчасти виновни за въоръжения конфликт, тъй като според него и двамата лидери не преговарят по-активно с Москва.

И сега 80-годишният Селсо Аморим вижда в ядрените оръжия заплаха, която е толкова реална, колкото и изменението на климата, неравенството и пандемиите.

Освен това санкциите спомагат за укрепване на връзките между Москва и Пекин, добави Аморим. /БГНЕС