Държавният департамент ще разследва Байдън за Афганистан

Държавният департамент на САЩ започва разследване на действията на американския президент Джо Байдън при изтеглянето на войските на САЩ от Афганистан. Това пише в своя статия в. Политико. Делото е мащабно и в него ще бъдат обединени поредица от разследвания за края на дипломатическите операции на администрацията на Байдън в Афганистан. В. Политико се базира на данни от официални лица от Държавния департамент и Конгреса, както и на документи, с които медията разполага.

Разследванията ще се съсредоточат върху програмата за специални имигрантски визи на Държавния департамент; на евакуацията на определени граждани на Афганистан в САЩ и представянето им като бежанци, а впоследствие и получаването им на виза за страната, както и действия по спешната евакуация на посолството на САЩ в Кабул.

Даяна Шоу, изпълняваща длъжността главен инспектор на ресорния отдел в Департамента, съобщи за разследванията пред Конгреса.

„Предвид повишения интерес към темата и сложното взаимодействие между множество институции и власти, исках да уведомя колегите от Конгреса за разследванията срещу президента“, пише Шоу в писмото си, изпратено до Департамента.

Множество министерства и агенции твърдят, че провалът на мисията по евакуация се дължи на неуспешната координация между много отдели и агенции, след като президентът Джо Байдън разпореди пълно изтегляне на американските сили от страната. /БГНЕС