Държавата ще строи детска болница в район "Овча купел"

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков съобщиха на съвместен брифинг в Министерския съвет, че ще проектират и изградят Националната детска болница в квартал „Горна баня“ в столичния Район „Овча купел“, предаде репортер на БГНЕС.

„Теренът позволява да бъде изградена освен детска болница и хотел за родители, и рехабилитационен център“, съобщи министър Меджидиев, както и да бъдат обособени всички спешни структури. Той подчерта, че голямата заслуга е на министър Шишков. Теренът е избран сред общо пет други и по думите на здравния министър той е най-подходящ за изграждането на детската болница.

Министър Шишков подчерта, че е изключително важно да има детска болница. „Този терен първо беше отреден в подробния устройствен план за болничен комплекс. Проблемът в него съществуваше, че в средата буквално на регулирания поземлен имот има един частен имот“, съобщи той. Регионалният министър допълни, че помощ е оказал и кметът на „Овча купел“, който е успял да намери собствениците.

След днешното решение ще бъде направена процедура въз основа на чл. 15 от Закона за устройствения план, така че частният имот да отиде в единия край на терена, за да може той да бъде освободен, да има чиста собственост и да може да бъде изградена детската болница. „Ние придобиваме всичко необходимо като терен“, заяви Шишков. Болницата ще разполага с всичко необходимо по думите му, а теренът, на който ще бъде изградена, ще бъде обявен за национален обект.

Шишков припомни, че предишният план за проектирането и изграждането на детска болница не е отговарял на Общия устройствен план и на Подробния устройствен план. Той е категоричен, че държавата е загубила 3 години. В рамките на месец или два измененията в Подробния устройствен план следва да бъдат одобрени.

Меджидиев съобщи, че екипът на Министерството на здравеопазването заедно с инвестиционната компания ще посетят няколко детски болници в Европа, за да се ориентират и подготвят. „Искаме да бъде на изключително високо ниво детската болница, изключително модерна европейска структура“, заяви той. По думите му проектът след около 5 или 6 месеца ще бъде налице. /БГНЕС