Д-р Валентин Янев: Сърбия е в състояние да подпали Балканите

Сърбия не извлече поуките от историята и днес представлява заплаха за Балканите и Европа със своята политика, която може да подпали пожара на нова война. България трябва да бъде сред силите, които не трябва да допуснат тази нова авантюра на Белград.

Преди 104 години Ньойският договор докарва до главите на нашите предци една много тежка национална катастрофа. Нашият народ е преживявал и много други черни дати, но тази най-силно се е запечатала и е останала в паметта ни, защото е в по-новата ни история. Държавата ни изпада в хаос, политическа и икономическа изолация, намеси отвън.

Същевременно нашата западна съседка Сърбия, която се явява формален подпалвач на Първата световна война заради атентата в Сараево срещу ерцхерцог Франц-Фердинанд, излиза многократно уголемена и териториално, и като население. Тя е подкрепена в последващото си развитие от европейските Велики сили. Тя се развива не само икономически, но натрупва едно голямо самочувствие.

Сърбия и нейните превъплъщения под формата на Югославия получиха 100 години за един държавен експеримент, който цели обединяването на южните славяни и други съседни народи под нейна егида. След като изминаха тези 100 години, всички видяхме какъв е резултатът – тази изкуствено създадена държава се разпадна на естествените си части.

Представлява интерес да се направи паралел между българи и сърби и как те се справят с предизвикателствата, пред които са изправени в своето развитие.

Българите преживяха трагедията на Ньойския диктат и я преосмислиха, минахме през всичките гами на емоции – "България на три морета", Симеон, Крум, реваншизъм, - до това да разберем, че чрез война не се решават важните неща за една държава. Има други пътища за постигане на целите и за да запазим нацията, независимо от това дали българите живеят в границите на държавата ни или извън. Доказателството за това е, че изпълнихме критериите за членство в Европейския съюз. В Европа разбраха, че ние не сме лицемери, преживели сме катарзис, откровени сме, и сме това, което сме. Затова сме част от ЕС и се опитваме да живеем съобразно неговата ценностна система.

А вижте какво се случи с нашия западен съсед. Разпадането на Югославия (1991-1999 г.) беше националната катастрофа на сърбите, много по-страшна от нашата в Ньой. Каква кланица, 10 години се избиваха. Сърбите не можеха да приемат това, че останалите народи искаха да се отделят от изкуствената им държава. Стотици хиляди избити и осакатени. Дори най-близките им по кръв и род – черногорците – ги изоставиха. Но при тях не се наблюдава катарзис. При сърбите няма и капчица преоценка и преосмисляне къде са сгрешили и какво са направили. Прави ли са били така да им се разпадне държавата в реки от кръв и жертви?

И днес, когато са в това положение, се говори за „Сръбски свят“; че "Косово е сръбско" при 90% албанско население; посяга се на Черна гора, която избра своя път, и се опитват с всички сили да я дърпат в „Сръбски свят“; Босна и Херцеговина е по-страшна бомба от Косово, защото там всеки момент един луд човек, сръбският лидер Милорад Додик, може да обяви една сутрин съединението на Република Сръбска със Сърбия, а това значи – война!

Уплашен съм! Защото ако преди 109 г. сърбите станаха подпалвачи на един в началото малък конфликт, който се разрасна и обхвана цяла Европа и цял свят, тези хора са в състояние да го направят и днес. Това се вижда от цялостното им поведение.

Известни европейски и американски анализатори ни предупреждават за това. Все по-често се среща един извод: Сърбия е в състояние на подпали Балканите, да се получи един конфликт, който от регионален да стане общ.

Искам България да бъде част от тези сили, които няма да допуснат сърбите отново да подпалят война. Защото, ако сърбите го направят, не трябва да са на страната на печелившите.

България трябва да вземе правилната позиция и решения, с които не само да отстои правото на живот на българското национално малцинство в Западните покрайнини, но и да помисли за националните интереси, - да ги защитим, бидейки член на ЕС и НАТО. Изпарили се от този злокобен съсед, който ни хвърли в огъня на войната, а после ни обяви за врагове и че ние сме причинили всички беди, този път да допринесем това да не се повтори, защото най-добре познаваме характера и местната история. Ние можем с нашата позиция и поведение да помогнем на Балканите и Европа да не се случи това нещо. /БГНЕС

----------

Д-р Валентин Янев, съпредседател на Граждански комитет „Западни покрайнини“.