Д-р Стойчо Кацаров: Ваксинацията спря, отговорността е на премиера

Разпореждането на премиера е необмислено и то ще бъде отменено в следващите дни, тъй като има становища на Европейската агенция по лекарствата, на Европейската комисия, на Световната здравна организация.

Всички до един казват, че няма никаква причина за спиране на ваксинацията с „АстраЗенека“.

Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Ваксинацията с оксфордската ваксина бе прекратена с разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, заради смъртен случай на жена с придружаващи заболявания, получила доза от нея. Причинно-следствена връзка между двете събития обаче все още не е доказана, уверяват здравните власти.

„След разпореждането на премиера ваксинацията на практика спря, като имате предвид, че 75% от договорените ваксини са на "АстраЗенека", посочва д-р Кацаров.

На въпроса какво ще се случи с онези хора, които са получи по една доза от злополучната партида, той увери: „Ще си получат втората доза“.

Само ден преди спирането, на редовния брифинг на НОЩ, всички специалисти увериха, че няма повод за притеснение. Ето защо д-р Кацаров коментира: „И здравният министър, и директорът на Агенцията по лекарствата казаха, че в България не са регистрирани тежки странични реакции от тази ваксина, няма причини за спиране. Това е мнението на експертната общност. Борисов е некомпетентен по този въпрос, освен това той няма и законово право дава такива разпореждания. Това може да има много сериозни последици. Не толкова за тези няколко дни, когато ще действа разпореждането, колкото върху нагласите на хората. Хората, не само в нашата страна, но нашите сънародници до голяма степен са разколебани във ваксинирането, за всички ваксини, не само за „АстраЗенека“. От тази тези гледна точка, чисто психологически, разпореждането може да разколебае още повече хора и на практика да нанесе един много тежък удар на масовата ваксинация. Когато се разреши отново тя, хората вече няма да желаят, страхувайки се от вредни ефекти“.

Според медика, разпореждането на премиера е против мнението на здравните власти. „Аз мисля, че той трябва да бъде изолиран от този процес и да остави здравния министър и щаба да си ръководят нещата според медицинските показания“, допълни още д-р Кацаров.

На въпрос кой трябва да понесе отговорност за спряната ваксинация и получилите се противоречия, той отговори: „Премиерът Борисов. Това е неговото разпореждане и той е премиер, голямата отговорност е негова“.

„Може би една от причините е, че е договорена ваксината на „АстраЗенека“, но това не може да обясни забавения процес на ваксинация. Казват, че Европейската комисия е извършила договарянето, а не отделните страни. Това не е точно така, защото всяка страна е могла да определи квотите си по отделните ваксини. Доставките зависят от производството, но това не може да обясни факта, че ваксинираните в България са два пъти по-малко от средното за ЕС. Ако проблемът беше общ, всички държави щяха да бъдат на едно ниво. След като ние сме наполовина, значи нещо при нас не е наред. Какво не е наред – доставка, организация, кампания? Трябва да отговори правителството“, смята той за цялостния процес на имунизация.

„Прогноза нямам, но имам опасения. Те са свързани с разколебаването на хората във ваксинацията, а това е единственият ефективен процес за противодействието на пандемията. С едно необмислено разпореждане на премиера на практика се нанесе много сериозен удар точно върху най-ефективния ни инструмент за защита“, допълни още д-р Кацаров. /БГНЕС