Д-р Семерджиев: Сербезова умъртви здравеопазването

Ние се намираме в шеста вълна на COVID-19. Властите не подготвят хората, а маскират проблема.

Резултатите на правителството в оставка в борбата срещу COVID-19 са нищожни. Асена Сербезова не само не направи нищо по отношение на ваксинацията, но дори влоши нещата.

Когато един министър в оставка започне да сменя бордове, това е много странно. Тя можеше да го направи в началото на мандата, ако смяташе, че тези хора не вършат работа.

Съчетанието от огромни дългове, инфлация и високи цени на енергоносителите може да се окаже пагубна за болниците през зимата. Много от тях няма да имат пари за отопление.

Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Илко Семерджиев, бивш вицепремиер и здравен министър, настоящ председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.

Той посочи, че в страната ни има значителен ръст на заболелите от коронавирус. Вече е ясно, че в страната има подвариант на Омикрон, за който е известно, че е по-заразен, кара се по-леко и има много по-къс инкубационен период.

„Здравните власти не подготвят хората за това, което предстои. Ние сме вече в нова шеста вълна, това е дефинитивно ясно. Мерки не се вземат. Имаме вече три клъстера: в София, Варна и Бургас. Тези клъстери, които са на областно ниво, така наречената националната карта ги покрива с един и същи цвят, което не позволява на хората да се ориентират, че имаме проблем. Така маскират проблема“, заяви д-р Семерджиев.

Той призова българските граждани да вземат мерки, като на първо място спазват мерките за безопасност и се ваксинират. „Също така е важно здравните власти да помогнат на гражданите“, добави той.

Резултатите са нищожни. Така д-р Семерджиев обобщи свършеното от правителството в оставка на Кирил Петков за изминалите 6 месеца, през които то бе на власт и управляваше ковид кризата. Още в първите си стъпки през декември 2021 г. той обеща да направи борбата със смъртоносната пандемия приоритет номер едно.

„Правителството на Петков стартира с обещания за кампании за ваксинации, каквито предишните правителства не били правили. За съжаление, здравният министър в оставка Асена Сербезова не само не направи нищо, а влоши ситуацията, не я по-добри“, заяви д-р Семерджиев.

Той отбеляза с тревога, че към момента имаме нищожно количество ваксинирани от началото на този политически мандат, което ще представлява проблем, най-малкото понеже медицината смята, че ваксинацията е изчерпала своето действие за 8 месеца.

„По-лошото е, че се злоупотребява политически с това от страна на министър Сербезова, а не толкова от министерството. Това на практика обслужва нейните оправдания, че не се е справила с тази задача и този обявен първоначално приоритет“, заяви здравният експерт.

Той припомни, че в периода на първите избори миналата година, когато се предаваше властта на първото служебно правителство, бяха поставени по 39 хиляди ваксини на ден. Днес те са по-малко от 1500 на ден. Доскоро имаше и дни с нулева ваксинация и такива с по-малко от 100 души. „Това означава пълен провал. Това означава, че не сме подготвени за следващата вълна. Ако не се вземат светкавични мерки още сега, ние ще имаме големи проблеми“, предупреди д-р Семерджиев.

Не само ваксинацията е на дневен ред, на дневен ред е премахването и на онази забрана за издаване на направление за тестване на хората. „В момента не сме наясно с реалната картина на заболеваемостта, поради липса на тестване“, каза бившият здравен министър.

От гледна точка на здравеопазването, управлението на Петков беше „загубено време, пропилян мандат“. „Фактически министър Сербезова умъртви този мандат, не постигайки нищо“, каза той и даде няколко примера. Сред тях са липсата на решение за детската болница, никакво развитие по линия на Рамковия договор. „През тази година трябваше да имаме 3-годишен рамков договор. За съжаление, се сключи анекс към стария рамков договор без каквито и да било промени в полза на развитието. Като първи приоритет това правителство и здравно министерство каза, че ще създаде наредба за оценка на медицинския труд. Тя беше жизнено необходима преди месец април, преди анекса в Националния рамков договор, за да може да се инкорпорира в договарянето. Тъй като не направиха тази наредба, настъпиха някаква странни социалистически рецидиви. Сербезова подписа едностранно колективен договор и се опита да наложи числата в него на НЗОК и на лечебните заведения, които са самостоятелни юридически лица и няма как да изпълняват някакъв неподписан колективен договор, чийто ранг е по-нисък от нормативните актове, които изброих“, заяви д-р Семерджиев.

Не се случи и масовият скриниг на клетъчния имунитет на българина, който Сербезова обяви в началото на мандата. Той беше необходим, за да определим стратегията си за борба с COVID-19. Не се случи и обещаната промяна в управлението. „Напротив, видяхме изключително странно в дните, когато министър Сербезова беше в оставка, тя започна да сменя бордове, директори на болници. Опита се да ги оправдае с някакви финансови нарушения, но се видя, че това са фалшиви обвинения. За „Пирогов“ се видя, че дълговете не са 66 милиона, а само 16 милиона. Атакува „Света Екатерина“, а тя няма нито един лев задължения. Същото важи и за майчин дом. Когато един министър в оставка започне да сменя бордове, това е много странно. Тя можеше да го направи в началото на мандата, ако смяташе, че тези хора не вършат работа. Но когато мандатът ти изтича зад гърба на тези оправдания има други“, каза д-р Семерджиев.

Той определи като странно и масовото назначаване на прокуристи, които да управляват финансовите потоци на болниците, включително „Пирогов“ и Александровска. „Това са все бивши банкери, които трябва да консолидират дълга, за го рефинансират и да се разплащат с фирмите. Това е една схема, която някога се практикуваше във ВМА с много лош имидж. С дискаунти, които не обслужваха интересите на болницата. Има органи и те трябва да разследват тези неща“, каза бившият здравен министър.

Според него най-големият конфликт на интереси, който поставя под въпрос и нормативните актове на Сербезова, е, че тя не освободи поста председател на Българския фармацевтичен съюз. „Ние сме вече седем месеца в изключително критичната ситуация на интереси един министър да управлява и една НПО, макар и зад кадър. Българският фармацевтичен съюз не насрочи конгрес, на който да я освободи и да си избере нов председател. И сегашният председател, който всъщност не е избран от конгреса, се нарича председател, а това е прикривателство. Прикриваш действителния председател, който не е освободен от конгреса“, обясни д-р Семерджиев и добави, че Асена Сербезова най-вероятно ще се върне в съюза като председател, след като изтече мандата ѝ. „Това са тежки проблеми и изключително лош пример. Съответните органи трябва да се занимаят и с този въпрос. Ние трябва да го съобщим като факт, а разнищването му е предмет на КПКОНПИ, прокуратура и т.н.“, заяви здравният експерт.

Д-р Семерджиев заяви, че първостепенната задача през следващите месеци е овладяването на новата COVID вълна, както и провеждането на реална ваксинационна кампания.

„Трябва да се даде реална информация на хората и те да направят своята преценка. Тази ваксинация не е задължителна и не трябва да бъде задължителна, но хората трябва да направят информиран избор. Сербезова не направи това. Тя направи един сайт, но това не е кампания“, каза той.

Трябва да се подготви здравната система, защото тя не е подготвена, включително финансово. Отпаднаха пари от бюджета за ковид мерки, даже и сега при актуализацията.

Друг проблем е нормативен. „С Националния рамков договор можеха да бъдат решени много въпроси за три години напред. Вместо това беше подписан анекс, с който се запушва ситуацията и ние отново ще вървим в инерцията на миналото“, посочи д-р Семерджиев.

Проблем остават дълговете, които по признание на здравния министър в оставка, надхвърлят 600 млн. лв. при държавните и общинските лечебни заведения и още 120-130 млн. други дългове. „Това съчетано с инфлационната вълна, с повишените цени на енергоносителите ще бъде пагубно през зимата. Тези болници трябва да се отопляват. Ако една болница е имала разходи за отопление по 35 хил. лв. месечно, сега тези разходи са нараснали неимоверно много. При невъзможност да се осигурят допълнителни проходи е изключителен проблем“, заяви д-р Семерджиев.

Той се надява, че и прехваленото електронно здравеопазване също трябва да се развие, защото това, което прави Сербезова е имитация. „Казва се, че от 1 август, когато тя едва ли ще е министър, ще стартира болничната електронна хоспитализация. Тя е абсолютно неподготвена. Познавам системата отвътре. Писането на компютър на историята на заболяването и централизирането в МЗ не представлява никаква реформа, не представлява и съдържателно онзи проект, който направих през 2017 г. От 1 юни стартира и електронното направление. То беше ознаменувано от пращането на мъж на гинеколог. Това са нетествани и неподготвени неща, прибързани стартове, които дават съответните проблеми. Очевидно служат само за параван и хвалба“, обобщи д-р Илко Семерджиев. /БГНЕС