Д-р Кацаров: Няма нищо съмнително в исканата актуализация

Няма нищо съмнително в исканата от Министерството на здравеопазването актуализация на бюджета. Това се казва в изявление на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Поводът за неговия коментар е телевизионно интервю на лидера на БСП Корнелия Нинова, в което тя казва: „Здравното министерство изготви национален план, в който пише, че имаме около 5 млн. броя ваксини, ние се къпем във ваксини, миналата седмица дарихме, имаме достатъчно. А в актуализацията кабинетът иска още 47 млн. за закупуване на допълнителни ваксини над милион. Защо искат да купят още? Ако има най-малко съмнение за лобизъм или действие в полза на фармацевтични компании от БСП ще искат ясни обяснения.“

„В тази връзка, искам да информирам г-жа Нинова, че искането за актуализация на бюджета за заплащане на ваксини е във връзка с решение на Министерския съвет от 9 април 2021 година, с което се одобрява закупуването на 1 533 037 дози от ваксината на Пфайзер-Бионтех на цена 46 475 000 лева. Същата не е обезпечена в бюджета на МЗ за 2021 година и поради това е включена в искането за актуализация“, заявява д-р Кацаров.

Той припомня, че общо за 2021 година страната ни е договорила 13 909 963 ваксини. Според договорната рамка, одобрена от страните членки и ЕК още през 2020 година, България не може да се откаже от вече договорените доставки.

Служебното правителство и настоящият състав на МЗ не са участвали във вземането на тези решения. Ние имаме задължението да платим вече договорените количества при доставката им в страната, подчертава здравният министър.

„Тези въпроси бяха обсъждани по време на парламентарното изслушване по темата преди 2 седмици, както и на последния парламентарен контрол, миналия петък, и би трябвало всички народни представители да са запознати с фактите. Ако не са, биха могли по всяко време да поискат от нас допълнителна информация, която незабавно ще им бъде предоставена“, заявява д-р Кацаров.

Той призовава г-жа Нинова и всички публични личности да бъдат много внимателни в изказванията си по темата, за да не нанасят неволно вреда на и без това крехкото доверие в имунизационния процес. /БГНЕС