COVID-19 вдигна цената на златото

Цената на златото започна новата седмица с ръст на фона на страховете за разпространение на новия щам на коронавируса Делта, показват данните от търговията.

Към 8.13 часа българско време цената на августовския фючърс на златото на нюйоркската борса Комекс се повиши с 0,26% или с 4,65 долара до 1806,45 долара за тройунция. Септемврийският фючърс на среброто поскъпна с 0,41% до 25,337 долара за унция.

Благородният метал получава подкрепа заради тревожната вълна във връзка с коронавируса. Инвеститорите предполагат, че разпространението на щама Делта ще забави темповете на икономическо възстановяване. Това на свой ред води до увеличаване на търсенето на златото като безопасен актив.

Освен това, анализаторите на ANZ, цитирани от „Уолстрийт джърнъл“, отбелязват, че инвеститорите са в очакване на заседанието на Федералния резерв на САЩ и изявлението на неговия ръководител Джеръм Пауъл.

Котировките на жълтия метал са чувствителни към решенията на ФЕД за лихвата, защото това се отразява на курса на долара. Търговците очакват какво ще се случи с по-нататъшния курс на монетарната политика. /РИА Новости