Членството в ОИСР е първи приоритет за работодателите

Приемането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ е първи национален приоритет за българските работодатели. Това заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, предаде репортер на БГНЕС.

„Този приоритет беше припознат от всички институции и президента. Беше поставен за пръв път от нас преди повече от 2 години. Сега има разработен план, който е финансово осигурен от МС. Работи се координирано за неговото осъществяване. Тук добавяме също така влизането в Шенгенското пространство и еврозоната“, заяви Велев.

Той представи основните приоритети на Асоциацията на организациите на българските работодатели, която освен АИКБ включва още КРИБ, Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара – съюз на български бизнес.

Фирмите и предприятията, които членуват в тези четири представителни организации, осигуряват работа на над 82% от наетите и създават над 86% от брутната добавена стойност в страната, посочи Велев.

Той посочи, че тази година е особена заради изборите за Народно събрание. „Ние възнамеряваме да поканим партиите и коалициите, които има вероятност да преминат 4% бариера, за да ги запознаем с нашите приоритети. Очакваме да бъдат припознати и да бъдат реализирани“, каза председателят на АИКБ. /БГНЕС