Четиристранните сили са обезпокоени от милитаризирането на водите около Китай

Съединените щати, Япония, Индия и Австралия изразиха загриженост относно милитаризирането на водите около Китай в резултат на изострянето на напрежението между Вашингтон и Пекин.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и външните министри на останалите три държави се срещнаха в Ню Делхи под егидата на своята Четиристранна група, съобщи АФП.

Последната среща, в рамките на срещата на Групата на 20-те в индийската столица, се провежда седмици след като Блинкен се отказа от пътуване до Пекин заради предполагаемия полет на китайски шпионски балон над Съединените щати.

В съвместно изявление, публикувано от домакина Индия, Четиристранката призова за "значението на спазването на международното право" в Източнокитайско и Южнокитайско море "за посрещане на предизвикателствата пред морския ред, основан на правила".

"Категорично се противопоставяме на всякакви едностранни действия, които целят да променят статуквото или да увеличат напрежението в района", се казва в него.

"Изразяваме сериозна загриженост от милитаризирането на спорните елементи, опасното използване на кораби на бреговата охрана и морската милиция и усилията за нарушаване на дейностите на други държави по експлоатация на морските ресурси", се казва още в документа.

Китай претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, през което годишно преминава търговия за трилиони долари.

Той пренебрегва решение на международен съд, според което претенциите му нямат правно основание, и изгражда бази във водите, което тревожи Вашингтон и други азиатски държави с териториални претенции към водите му.

В изявлението не се споменава изрично името на Китай, който неведнъж е обвинявал САЩ, че оглавява групата за обкръжаване на изгряващата азиатска сила.

След срещата им японският външен министър Йошимаса Хаяши заяви, че Китай няма причина да се страхува от Четворката.

"Това не е военно, а просто практическо сътрудничество", каза той на форума "Диалогът от Раизина" в Ню Делхи.

"Ние не се опитваме да изключваме никого. Това е открит диалог", каза той.

"Доколкото дори Китай спазва законите и международните норми, а също така действа съгласно международните институции, стандарти и закони, то това не е конфликтна тема между Китай и Четворката."

Министрите заявиха, че са обсъдили съвместни усилия, включително по отношение на изграждането на устойчивост на веригите за доставки и съвместната работа по доставката на ваксини. /БГНЕС

Ню Делхи / Индия