Четири финала за българските гимнастички на Евро 2019

Боряна Калейн се класира за финалите на топка и обръч.

Българските гимнастички се класираха за четири финала на отделните уреди във втория ден от Европейското първенство по художествена гимнастика в Баку, Азербайджан.

България е на трето място във временното класиране за отборната надпревара след изиграването на обръча и топката при жените днес на Европейското първенство в Баку. Нашите момичета изиграха днес четири съчетания и всичките намериха място във финалите на уредите в неделя, съобщава официалният сайт на Българската федерация по художествена гимнастика.

Много силно се представи Боряна Калейн при дебюта си на такъв шампионат, като съчетанието ѝ с топка бе оценено с 22.100, което е и втора по сила оценка на уреда за влизане във финала, а веднага след нея с трети резултат от 21.600 е другата българка в дисциплината Катрин Тасева.

На обръч също ще имаме две финалистки - Боряна Калейн игра фантастично и с оценка от 21.650 се класира за финала отново с втори резултат, а другата ни представителка на този уред Невяна Владинова получи оценка от 20.400, защото допусна една грешка в самото начало на съчетанието, но след това се събра и със седми резултат също ще се бори за медалите на обръч на финала в неделя.

Така след вчерашното трудно начало на ансамбъл - девойки, днес България се нареди на третата позиция отборно със сбор от 105.900 точки. Във временното класиране след първите два уреда води отборът на Русия със 108.300 точки, а втори е отборът на Беларус, който събра сбор от 107.350 точки.

В неофициалното класиране за многобоя води Боряна Калейн, която остави след себе си Катарина Халкина от Беларус, Никол Зелихман от Израел, Арина Аверина от Русия, Влада Николченко от Украйна. Първите 20 от многобоя, който е неофициален и се взимат трите най-добри оценки, печелят квота за Европейското първенство догодина в Киев, което ще е и последна квалификация за Олимпийските игри в Токио.

Утре са изпълненията с бухалки и лента в индивидуалната надпревара, където на бухалки ще играят Невяна Владинова и Катрин Тасева, а на лента Боряна Калейн и Катрин Тасева, както и ансамблите девойки ще изиграят композициите си с 5 ленти. /БГНЕС