Червеният кръст осъди „непоносимите“ страдания на населението в Газа

Председателят на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) Миряна Сполярич пристигна в Ивицата Газа, където осъди "непоносимите" страдания на населението, предаде АФП.

Тя планира да посети Израел "през следващите седмици", се каза в изявлението на МКЧК, който е обвинен, че прави твърде малко за както за заложниците в Газа, така и за палестинските затворници.

"Пристигнах в Газа, където страданията на населението са непоносими. Повтарям спешния ни призив за защита на цивилното население в съответствие със законите на войната и за безпрепятствено допускане на помощи. Заложниците трябва да бъдат освободени, а на МКЧК да бъде позволено да ги посещава в безопасност", написа Сполярич в социалната мрежа Х.

Според МКЧК посещението в Газа има за цел да "ускори усилията за облекчаване на тежките хуманитарни загуби, които сегашният конфликт нанася на цивилното население", след като на 1 декември се възобновиха сраженията между израелската армия и Хамас.

"Равнището на човешкото страдание е нетърпимо. Неприемливо е, че цивилните граждани няма къде да отидат на безопаснот в Газа, а при наличието на военна обсада в момента не е възможна и адекватна хуманитарна реакция", отбеляза тя.

Сполярич трябва да се срещне с екипа на МКЧК в Газа и да посети европейската болница, където медицинските екипи на МКЧК извършват жизненоважни операции заедно с местния здравен персонал. МКЧК също така предоставя медицинско оборудване и други материали на здравните заведения в Газа, както и средства за препитание на разселените хора.

Палестинското дружество на Червения полумесец също предоставя подкрепа, включително линейки, а някои от членовете му бяха убити при изпълнение на служебните си задължения през последните седмици.

"Трябва да се позволи редовен и безпрепятствен поток от помощи в Газа. Всички хора, лишени от свобода, трябва да бъдат третирани хуманно", настоя Сполярич.

"Миналата седмица предложи малък хуманитарен отдих, проблясък на човечност, който породи надежди в целия свят, че е възможно да се намери начин за намаляване на страданието. В качеството си на неутрален участник МКЧК е готов да подкрепи нови хуманитарни споразумения, които намаляват страданието и разбитите сърца", добави тя. /БГНЕС