Червена лампа към „Има такъв народ“ от другите протестни партии

Борбата срещу корупцията, конституционната реформа, изчистването на регулаторите и службите е абсолютен приоритет. Конструкцията, върху която би стъпило едно бъдещо управление, трябва да бъде така направена, че да изключва в максимална степен възможността ДПС и ГЕРБ да му влияят.

Около това становище са се обединили представители на „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ на провелата се между тях двустранна среща, предаде репортер на БГНЕС.

Двете партии обявиха, че искат „да светнат червена лампа“ към „Има такъв народ“ и да „поставят жалоните“ докъде ще стигне подкрепата на протестните формации към бъдещото управление на страната, както и да повдигнат въпроса за участието на ДПС в разговорите, която партия определят като част от статуквото.

„Трябва да има много ясно фиксирани взаимни политически ангажименти, така че ние да можем да си дадем гласа. Това не е моят глас, това е гласът на нашите избиратели, които са ни го делегирали“, обясни Христо Иванов за подкрепата към проектокабинета на партията победител. Той бе категоричен, че „Демократична България“ ще направи всичко възможно да бъде създаден кабинет още с първия мандат, който ще получи формацията на Слави Трифонов като първа политическа сила, но предупреди: „Да бъде смислен“.

„Ние си даваме сметка за огромното желание на българските граждани да има правителство, стабилност, нормалност и предвидимост, но хората поискаха правителство на промяната. Не искат правителство, което да остане в миналото и да възпроизвежда статуквото“, каза на свой ред Мая Манолова. „Няма да подкрепяме на всяка цена и няма да си позволим да излъжем хората от протестите и българските граждани, които имат огромна надежда се случи промяна“, допълни тя.

Манолова припомни, че между протестните формации има големи съвпадения в политиките по редица теми, централната от които е съдебната реформа, но също предупреди: „Едрата сянка на ГЕРБ и ДПС няма да позволим да пада върху следващото правителство“.

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ също увериха, че усилията им ще бъдат насочени към съставяне на кабинет от първия мандат. /БГНЕС