Черните котки: слуги на дявола или божествени създания

Не бъдете суеверни в Деня на черните котки - 27 октомври. Вместо това разгледайте по-отблизо вълнуващата история на тези красиви, черни и омайни създания.

Със своята копринена козина, тъмна като нощта, и блестящите им очи, които надничат право в душата ви, черните котки са наистина омагьосващи животни. Въпреки че в днешно време ги свързваме най-вече с вещица тийнейджър Сабрина или лошия късмет, тези величествени създания не винаги са били зловещи и не винаги са подтиквали хората да променят посоката бързо, само за да ги избегнат.

Колкото и да са обичани, котките като цяло са били подложени на жестоко и нечовешко отношение. От оставянето им да умрат на улицата до осакатяване и убиване за удоволствие, котките страдат от ръцете на хората, а черните котки, за съжаление, са най-уязвимата група поради изкривените вярвания.

Статистиката показва, че в сравнение с тигровите и кафеникави котки, черните котки са далеч по-малко осиновявани от приюти за животни и освен това страдат най-много от злоупотреба в сравнение с другите видове котки. Това важи особено около 31 октомври, когато е празника Хелоуин, като преди началото му могат да се видят много черни котки, ранени от хората. Всъщност животинските приюти и организациите за спасяване на животни в много щати на САЩ забраниха осиновяването на черни котки през месец октомври с цел борба с жестокостта към животните.

Насърчена от подобни събития е основаната благотворителната организация „Cats Protection“ и от 2011 г. насам 27 октомври се отбелязва като национален ден на черните котки, за да се повиши осведомеността за жестокостта, извършвана срещу тях. Организацията провежда много събития ежегодно, за да подчертае непропорционалния недостиг на популацията на черните котки и да популяризира тяхната красота.

Винаги ли черните котки са били презирани или мразени от хората?

Точно обратното. Ако се обърнем назад към древните египетски времена и изследваме йероглифите, лесно ще забележим много котешки фигурки и статуи, изобразявани като божествени същества.

Алтън Армутак, професор от Факултета по ветеринарна медицина в Истанбулския университет - Cerrahpaşa (IÜC), казва, че историята на опитомяването на котките е започнала в Египет преди почти 4000 години.

Възприемани като закрилници, котките са пазели житниците на египтяните от гризачи, печелейки любовта на обществеността. Всъщност тази помощ и любов са вдъхновили много египетски митологии да възприемат котките като богове и по-специално черните котки.

Армутак припомня писанията на Херодот от древни времена. В своята книга от 5 век „Истории“ Херодот пише, че египетските домакинства, които са губели котките си, са си бръснели веждите в знак на скръб. Той твърди, че те вярвали, че богинята Бастет, изобразявана под формата на котка, е отмъщавала на убийците на котки.

„Известният историк подробно пише, че в древен Египет е било забранено да се убиват котки, че някои римски войници, които убивали котки, са били убивани от хората. Котките са се плашели много от огън и египтяните са правели буквално стена от тела, която да спре котките от бягство в къщата и в огъня от паника при пожар. Никъде в книгата си той не прави изявления за черни котки, които носят лош късмет.

Тъмните векове и лова на вещици

Когато жените били обвинявани в практикуване на „магьосничество“ в Европа през Средновековието, черните котки също са били част от тази истерия. Армутак твърди, че връзката на черните котки със злото се дължи до голяма степен на липсата на знания за "tapetum lucidum" (което в превод означава "проблясващ гоблен"), слоя тъкан в очите на котките, който отразява светлината и им помага да виждат през нощта. Фактът, че черните котки наистина трудно се забелязват в тъмно и само очите им блестят през нощта, карало хората да се страхуват от тях, както се случва с всичко непознато, обясни Армутак.

На 13 юни 1233 г. папа Григорий IX отправя послание от името на своето папство, като заявява, че котките, особено черните котки, са пряко свързани с дявола и следователно трябва да бъдат убивани. Армутак разказва, че от тази дата нататък в продължение на около 300 години милиони котки, повечето от които черни, и техните собственици жени, обвинени в магьосничество, са били изгаряни на клада от католическата църква.

"Черните котки са били натъпквани в торби и окачвани на клоните на дърветата. Под тях са палели голям огън. Колкото повече котките мяучели и пищели, толкова повече хора вярвали, че дяволът ще се изплаши и ще стои настрана."

Армутак подчертава, че тази практика имала за цел да изкорени всички следи от стария политеистичен езически свят и произхождала от фалшивото и изкривено вярване, че черните котки са свръхестествени слуги на дявола.

Черните котки в поверията

За съжаление такива вярвания, които не са основани на реалността, лесно се разпространяват. Това обяснява отвращението на много хора или дистанцираното отношение към черните котки. Това е най-очевидно в ежедневните ни разговори, особено в идиомите и поговорките.

От глупави суеверия, като например да промените пътя си или да докоснете нещо черно или косата си, когато попаднете на черна котка, до „aramıza kara kedi girdi“ - турски идиом, който означава да скъсате със скъп приятел, но когато е буквално преведено е „ да има черна котка помежду ни" - езикът, който използваме, е пряко отражение на нашите културни възгледи за котките. Смешното е, че това не е гледна точка, вкоренена в исляма, тъй като религията по никакъв начин не маркира тези животни като заплаха за хората. Точно обратното, ислямът заявява, че котките са украсата на дома, а водата, която пият, не може да се счита за мръсна.

Подчертавайки, че черните котки са много интуитивни, наблюдателни и интровертни животни, Армутак казва, че те, както и другите котки, могат да споделят чувствата на хората, да ги утешат когато плачат, като се търкат в тях и мъркат, а тяхната радост ги кара да мяучат.

Съществува също убеждение, че черните котки са лечители. /БГНЕС, "Сабах"