Черешата оцеля, празникът ѝ събра стотици в Кюстендил

Традиционният празник на черешата, който се провежда днес в Кюстендил, събра стотици кюстендилци и хора от страната. Черешата оцеля, макар неблагоприятната пролет, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

В градинката пред общината са подредени щандовете на читалищата от съставните села, богато и с фантазия украсени с черешов плод. Има още картини и пана, "рисувани" с череши.

Празникът на черешата в Кюстендил е един от най-посещаваните празници в града под Хисарлъка, наред с тези на Богородичните хлябове и плодородието.

„Тазгодишната реколта не е толкова добра заради пролетните студове, които нанесоха поражения върху една част от овощните градини. След това пък дъждовете попречиха на опрашването. Въпреки това ние сме се постарали и подбрали над 110 сорта, които предлагаме на нашия щанд“, каза пред БГНЕС доц. д-р Илияна Кришкова, директор на института по земеделие в Кюстендил.

Институтът предлага на производителите да се запознаят с качествата на тези 110 сорта вишни и череши, създадени от учените. „Заради неблагоприятните условия пострадаха предимно ранните сортове череши, късните имат добро натоварване”, допълни директорът на института по земеделие в Кюстендил. /БГНЕС