Челси регистрира финансови загуби от 121 млн. паунда за миналата година

Ръководството на Челси обяви, че санкциите, наложени върху бившия собственик на клуба Роман Абрамович, са били фактор в това „сините“ да регистрират финансови загуби от 121 млн. паунда през 2021/22.

Припомняме, че руският милиардер Абрамович бе санкциониран от правителството на Великобритания през март 2022 в опит да замрази активите на дадени лица, които смятало, че имали връзки с президента на Русия Владимир Путин след инвазията на Украйна. Челси бе поставен под специален лиценз, който ограничи клуба в това да продава билети, приема резервации за събития и дори да подписва договори с играчи. Рестрикциите останаха валидни до 30 май миналата година, когато нов консорциум, воден от американския бизнесмен Тод Боули, завърши закупуването на лондонския клуб.

Оборотът на "сините" се е покачил с над 45 млн. паунда в сравнение с предишната година въпреки санкциите.

„Сините“ публикуваха годишните си отчети в понеделник и казаха, че ефектът от санкциите ще бъде усетен „в близките години“. Челси обяви, че оборотът се е покачил до 481.3 млн. паунда от 434.9 млн. паунда предишната година независимо от санкциите. Приходите от реклами са се повишили до 177.1 млн. паунда.

Загубите бяха приписани на увеличените оперативни разходи, включително такива в деня на мачовете и извън тях. Финансовите резултати не обхващат придобивките на Челси през лятото на 2022 или януари 2023, когато те похарчиха около 600 млн. паунда за нови футболисти. Резултатите от миналата година показват, че 118 млн. паунда са били инвестирани в първия тим, но е била направена печалба от 123 млн. паунда от продажба на играчи, включително Тами Ейбрахам, Марк Геи, Фикайо Томори и Курт Зума.

Клубът добави, че продължава да спазва финансовите правила на УЕФА и Висшата лига независимо от загубите и ефекта от правителствените санкции. „Независимо от загубата през годината и оперативните предизвикателства поради санкциите, клубът продължава да спазва финансовите правила на УЕФА и Висшата лига“, споделиха от клуба в новината за резултатите на официалния си сайт. /БГНЕС