Челси и Ливърпул отново на финал, този път за ФА Къп

Челси и Ливърпул ще определят носителя на ФА Къп за сезон 2021/2022. Мачът е днес от 18:45 часа българско време на "Уембли". Двата отбора премериха сили и на финала за Купата на Лигата през февруари, като тогава мърсисайдци триумфираха след изпълнение на дузпи.

"Червените" продължават борбата за така жадуваните четири трофея в един сезон. Макар два кръга преди края на сезона да изостават на три точки от лидера Манчестър Сити, сега е време да оставят това на заден план.

Мърсисайдци спечелиха първия финал със "сините" на Карабао Къп след дузпи.

По пътя си към финала във ФА Къп Челси преодоля предимно съперници от по-ниските дивизии – Честърфийлд, Плимут, Лутън, Мидълзбро и елитният Кристъл Палас в полуфиналната фаза. Жребият отреди една идея по-тежки противници за мърсисайдци, но те доказаха, че заслужават да се борят за трофея след силно представяне срещу Шрусбъри, Кардиф, Норич, Нотингам Форест и Манчестър Сити.

В исторически план тези два тима са се срещали общо 11 пъти в най-стария футболен турнир в света. Равносметката? Четири победи за Ливърпул и общо седем за Челси. В първият мач помежду им на 27 февруари 1932 година лондончани печелят с 2:0, а в най-скорошната им среща - на 3 март 2020, "сините" пак триумфираха, и то със същия резултат.

През този сезон Челси играе по-силно далеч от своя „Стамфорд Бридж“. Ливърпул пък натрупа много опит в подобни сблъсъци под ръководството на Юрген Клоп, а и е далеч по-ефективен в предни позиции. В същото време обаче откакто Томас Тухел е начело на „сините“, мърсисайдци все още не са побеждавали лондончани в редовното време. В последните седмици на няколко пъти Ливърпул не бе толкова убедителен срещу отбори като Евертън, Виляреал и Тотнъм, които играха по-затворено срещу „червените“, които играят на изключително високо ниво през цялата кампания и само след няколко седмици заслужено ще влязат в спор с Реал Мадрид и за трофея в Шампионска Лига. /БГНЕС