Чеферин: Провеждането на Световно на две години ще убие футбола

Президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че провеждането на Световно първенство на всеки две години ще „убие футбола“ и предупреди, че европейските страни могат да бойкотират турнира.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Бившият мениджър на Арсенал Арсен Венгер има за задача да проучи дали съкращаването на разстоянието между финалите от четири на две години е възможно. Проучването за гъвкавост на французина идва след молба на Саудитската футболна асоциация до Конгреса на ФИФА през май, докато КОНМЕБОЛ – Южноамериканскта футболна конфедерация, отправи подобна молба през ноември 2018.

Висшата лига и Английската футболна лига вече изразиха опозицията си срещу въпросните планове заедно с други членове на групата на Европейските първенства. Чеферин вярва, че плановете са „срещу основните принципи на футбола“ и разкритикува ФИФА за това, че не се е консултирала с УЕФА преди да обяви публично плановете. Запитан относно това как УЕФА би блокирала провеждането на Мондиал на всеки две години, словенецът отвърна за The Times: „Можем да решим да не участваме в него“.

Доколкото знам южноамериканците са на същото мнение, така че успех с подобна идея. Мисля, че никога няма да се случи, тъй като е срещу основните принципи на футбола. Да играеш всяко лято едномесечен турнир, за играчите това е убийствено. Ако е на всеки две години ще се сблъсква със Световното първенство за жени, с олимпийския футболен турнир. Стойността е заради факта, че е на всеки четири години, чакаш го. Подобно на Олимпийските игри това е огромно събитие. Не виждам как нашите федерации ще подкрепят подобен план. Надявам се от ФИФА да се вразумят, защото не виждам друг подход освен конфедерациите да не разговарят с нас. Те не дойдоха, не ни се обадиха, не получих писмо или нещо такова. Просто чета медиите“, завърши той.

Според предложените промени в международния календар, всяка година ще има голям турнир. ФИФА предлага да има намали международните прозорци на един или максимум два, през октомври и март, като нито един национален отбор да не играе повече от седем мача, включително плейофите. „Опитах да създам календар, който е ясен, лесен за разбиране и е модерен. Уважавайки този 80-20% баланс вярвам, че ако бях в клуб, щях да се подпиша с две ръце за програмата. Мисля, че по-доброто разделение между клубен и национален футбол ще подобри качеството на концентрация и при двете страни“, каза Венгер. /БГНЕС