Чеферин нападна Борис Джонсън по темата за расизма

Чеферин не е доволен от коментарите на Джонсън по адрес на УЕФА.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин разкритикува остро премиера на Великобритания Борис Джонсън за коментарите му след расистките скандали по време на мача между България и Англия в София през октомври.

Ден след двубоя Джонсън заяви, че проявите на расизъм на Националния стадион "Васил Левски" са "отвратителни" и разкритикува УЕФА за бездействието срещи подобни инциденти. В интервю за британския таблоид Мирър Чеферин обвинява Джонсън, че именно той подхранва расизма в Европа, припомняйки репликата му, че жените, които носят бурки, приличат на "пощенски кутии".

"Когато политик, който нарича жените с бурки "пощенски кутии", публично заклеймява УЕФА, трябва ли изобщо да отговаряме на това? Мислите ли, че това е искрено? Хайде стига. Ситуацията в Европа става все по-напрегната. Когато виждаме висши политици, премиери и президенти на страни, които са расисти, които са били сексисти, това е грешно", коментира Чеферин.

Президентът на УЕФА все пак признава, че европейската футболна централа трябва да засили битката си с расизма по стадионите. "Разбирам, че футболистите са отчаяни, заради тези инциденти и наказания, които се случват отново и отново. Нормално е те да искат да пратят УЕФА по дяволите. Не съм толкова наивен да си мисля, че сме направили всичко по силите си и всичко е приключило. На нас ни пука и се опитваме. Ние не сме просто някакви хора в Нион, които ядат хубава храна и карат ферарита", допълни Чеферин.

Той разкрива, че дисциплинарните наказания срещу расизма ще бъдат променени на следващия Конгрес на УЕФА през март. "Трябва да имаме различна перспектива и по-ясна представа кое е правилно и грешно. Искаме да бъдем по-конкретни. Работим върху това", каза Чеферин. /БГНЕС