Чавушоглу – Лавров: Зърнен коридор, Сирия и международната сигурност

Външният министър на Турция нарече "легитимни" исканията на Русия за прекратяване на санкциите, за да се помогне на зърното да излезе на световния пазар.

Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу

"Ако трябва да отворим международния пазар за украинското зърно, ние смятаме премахването на пречките, стоящи на пътя на руския износ, за легитимно искане", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на съвместна пресконференция с руския си колега Сергей Лавров в Анкара. Поясни, че става дума за механизъм между ООН, Русия, Украйна и Турция (за зърнения коридор). "За Турция това е осъществим план", допълни Чавушоглу.

"Ако има продукти, които светът ще изнася както от Украйна, така и от Русия, смятаме, че трябва да проправим пътя за това заедно", заяви турският външен министър.

Визитата на руския външен министър Сергей Лавров в Турция се следи с интерес от международните наблюдатели, най-внимателно от страна на Украйна и САЩ. Визитата е важна и за турския президент Ердоган, който в условията на икономическа криза в страната и нарастващо недоволство сред населението желае да продължи посредническата си роля във войната в Украйна; активност на друго поле на външнополитическата сцена като в Сирия например също би спомогнала за укрепване на спада в доверието към Ердоган на прага на задаващите се избори.

По думите на Лавров, руската страна от дълго време всеки ден отваря хуманитарен коридор, по който зърното в Украйна да напуска пристанищата, но украинската страна трябва да разчисти мините, за да могат чуждестранните кораби да напускат пристанищата.

Лавров заяви: "Нашите турски колеги казаха, че могат да помогнат за разчистването на мините. Сигурен съм, че нашите войници са готови да организират това. След това корабите ще напуснат минното поле, а ние, самостоятелно или заедно с нашите турски колеги, ще гарантираме преминаването на тези кораби през проливите. След това вече е Средиземноморието", каза той.

Междувременно украинският външен министър Димитро Кулеба реагира на тези изявления в Twitter и заяви: "Путин каза, че няма да използва търговските пътища, за да атакува Одеса. Това е същият Путин, който каза на германския канцлер Шолц и на френския президент Макрон дни преди да започне мащабна инвазия в нашата страна, че няма да нападне Украйна. Не можем да се доверим на Путин, думите му са празнословие", каза той.

На третата за тази година министерска среща руският външен министър Лавров и турският му колега Чавушоглу потвърдиха волята и желанието си за продължаване на двустранния диалог по всички въпроси от регионалния и световния дневен ред.

На пресконференцията след преговорите Лавров заяви, че отношенията между Москва и Анкара се намират в "период на зряло партньорство". "Те се основават на прагматизъм, на уважение и зачитане на интересите на другия, на зачитане на принципите на добросъседството", допълни първият руски дипломат.

Лавров отчете и редовните контакти между президентите на Русия и Турция, които общуват при всеки повод и задават насоката на отношенията. "Поради ограниченията, свързани с пандемията, тази комуникация сега се осъществява под формата на телефонни разговори. Но само през тази година те разговаряха девет пъти по най-наболелите въпроси на двустранните отношения и международната политика", заяви Лавров.

Руският външен министър информира и за обсъдената подготовка за следващата руско-турска среща на върха в рамките на деветото заседание на Съвета за сътрудничество на високо ниво.

Отчитаме чувствителността на нашите турски приятели по отношение на заплахите, които представляват външните сили по техните (сирийските) граници. САЩ подхранват незаконно редица организации (в Сирия)”, каза още руският дипломат.

По-рано говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс съобщи, че ще следят отблизо посещението на Лавров в Турция и ще разговарят с Анкара след визитата; "Подкрепяме всяко дипломатическо усилие, което е внимателно координирано с Украйна", допълни Прайс. /БГНЕС