Установено е, че основните хранителни вещества, открити в портокаловия сок, защитават имунната система, както и 7 заболявания: артрит, лупус, чревни заболявания, астма, сърдечни заболявания, ревматоиден артрит и диабет тип 1.
„Витамин С влияе върху възпалението, като регулира производството на цитокини и знаем, че повишените нива на цитокини могат да унищожат възпалителните източници. Витамин С също помага за повишаване на нивата на антителата, като стимулира растежа на Т и В лимфоцитите, видовете бели кръвни клетки, които стимулират и насочват нашия имунен отговор“, каза Филип Калдър, съавтор на доклада и професор по хранителна имунология в Университета в Саутхемптън.
Витамин С се намира и в други храни като чушки, цитрусови плодове и дори картофи. Можете също да приемате добавки, ако смятате, че не получавате достатъчно чрез храненето си.
Хората на възраст от 19 до 64 години се нуждаят от 40 милиграма витамин С на ден.
Една от основните причини портокаловият сок да е толкова полезен са флавоноидите. Това са група полифеноли, които помагат за намаляване на възпалителните процеси и могат да подобрят здравето на червата. /БГНЕС