CEPA: Възпирането на Русия и Китай е ключът към успеха на Запада – ЧАСТ 2

Възпирането на Русия и Китай, заедно с нуждата да се протегне ръка към „Глобалния юг“ са най-важните предизвикателства за Запада, според годишния доклад на Международния лидерски съвет (МЛС) на Центъра за анализ на европейската политика (CEPA).

4. Отслабване на военната машина на Кремъл

Досегашният натиск на Запада върху Русия беше недостатъчен. Руската икономика се оказа по-устойчива, отколкото оптимистите се надяваха. Избягването на санкциите е широко разпространено. Политическата опозиция в Русия е минимално ефективна. Западните медии до голяма степен не успяват да проникнат в руското информационно пространство. И досега опитите за изграждане на силна общност на руските политически изгнаници или емигранти бяха до голяма степен неуспешни, но целта е да се изготви по-привлекателна и ясна програма, която да се превърне в истинска основа за укрепване на общността.

Засилване на санкционния натиск върху Русия, особено в морския сектор;

Системно противодействие на вредните наративи, като например западната "умора от Украйна", които подхранват пропагандата на Кремъл;

Повишаване на натиска върху държавите, които не прилагат санкции срещу Русия;

Засилване на политическата война, явна и тайна, с цел засилване на натиска върху Кремъл.

5. Ограничаване на Китай - по-силно, по-бързо, по-широко

Партията-държава в Пекин е най-същественото предизвикателство за интересите на САЩ и Запада. Глобалните схващания за готовността и способността на Съединените щати да се конкурират с Китай, да го ограничават и, ако е необходимо, да му се противопоставят успешно, се формират от ангажимента на САЩ към Украйна.

Китай играе двойнствена роля във войната на Русия в Украйна. Китайската дипломация подкрепяше, но и ограничаваше Русия, особено по отношение на ядрените заплахи. Други инициативи, като например мирния план на Китай, бяха бавни, неосъществени и неефективни.

Трябва да се имат предвид интересите на Китай в областта на следвоенното възстановяване, сигурността и възстановяването на значителните предвоенни икономически връзки.

Съединените щати и техните съюзници вече са ангажирани с укрепване на военните отношения в Индо-тихоокеанския регион, за да се противопоставят на възхода на Китай. Това, което привлича по-малко внимание, е китайската мека сила, често под формата на инициативата "Един пояс и един път" в африкански, латиноамерикански и азиатски държави. Тези държави не попадат в обичайния контекст на трансатлантическата сигурност, но са от значение. Украйна изненадващо не успя да привлече симпатии и подкрепа за борбата си срещу бившия колониален господар, дори в страни, които сами имат пряк, скорошен и горчив опит с империализма.

6. Подаване на ръка към "Глобалния юг"

Без т.нар. "Глобален юг" Съединените щати и техните съюзници няма да могат да решат оформящи века предизвикателства като изменението на климата или миграцията, които с течение на времето станаха неразривно свързани. Нещо повече, именно в тези региони и държави конкуренцията между великите сили е остра. В това отношение демократичният Запад не е разбрал напълно привлекателността на Русия и Китай, нито недоволството и възмущението, които Западът е породил през последните десетилетия на колониализъм или по време на Студената война в "Глобалния юг".

CEPA препоръчва ЕС и неговите държави членки да използват своята "мека сила", помощ за развитие и друго влияние в "Глобалния юг". Стратегическото използване на тези предимства ще даде важен тласък на усилията на САЩ и ще засили стойността на трансатлантическите отношения в областта на сигурността в съзнанието на настоящите и бъдещите ръководители на САЩ. /БГНЕС

------

Годишен доклад на Международния лидерски съвет (МЛС) на Центъра за анализ на европейската политика (CEPA) - група от експерти на високо равнище и лица, вземащи решения, с десетилетен опит в областта на стратегията и геополитиката, която определя основните приоритети в областта на сигурността за трансатлантическия съюз.