Цветанов: Всеки може да подложи на съмнение изборите за честност и прозрачност

„След протестите от лятото има изключително голямо недоверие към изпълнителната власт, което означава, че изборите всеки един би могъл да ги подложи на съмнение за честност и прозрачност“.

Това заяви лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов, предаде репортер на БГНЕС.

По време на консултациите при президента Румен Радев, посветени на предстоящите парламентарни избори и провеждането им в условията на пандемия, Цветанов стана поредният политик, изразил притеснение за евентуално опорочаване на предстоящия вот. В изказването си пред държавния глава Цветанов предложи, от името на партията си, законодателят да предвиди промени, даващи възможност двама от членовете на ЦИК да бъдат представители на извънпарламентарните партии. „Това ще гарантира и ще даде повече увереност и спокойствие за това, че изборният процес няма да бъде манипулиран“, посочи той.

„В момента имаме притеснение и от начина, по който ще бъдат броени изборните резултати в изборната нощ. Не виждаме никаква пречка да има онлайн предаване на начина на броенето и оформянето на протоколите“, допълни още Цветанов.

Според него, у българските граждани в чужбина вече има силни притеснения, че няма да могат да упражнят своето право на глас. Ето защо от партията му предлагат прилагане на румънския модел, където на последните парламентарни избори над 40% от живеещите в чужбина румънци гласуваха по пощата.

Бившият втори в ГЕРБ изрази притеснение и от липсата на единен здравен протокол за начина на провеждане на изборите, както и предложи „ротация на всички областни директори на МВР“ по време на изборния процес, което, според него, също ще предотврати манипулации. Цветанов предложи още равнопоставеност на всички партии при участието им в обществените медии по време на предизборната кампания и изрази съгласие с предлагане от някои политически сили удължаването на изборния ден, но не и гласуването в 2 или 3 дни, защото това също може да доведе до опорочаване. От „Републиканци за България“ изразиха и готовност за избори на 28 март, но подчертаха, че може да се наложи отлагане, тъй като изпълнителната власт не е готова с организацията по тяхното провеждане.

От своя страна президентът Румен Радев обобщи, че много от политическите партии и граждански организации се обединяват около становището за гласуване по пощата, както и за въвеждането на видео-наблюдение в броенето на бюлетините и попълване на протоколите. „Нова тема повдигате, може би от опит – за ротацията на областните директори на МВР. Това вече е в правомощие изцяло на изпълнителната власт, но по този въпрос трябва да се водят дискусии, той е сериозен. Държавата трябва да покаже, че наистина има амбиции да осигури равни възможности на всяка една партия и да пресече всякакви опити за манипулация“, отговори държавния глава на част от предложенията, част от които определи като амбициозни. /БГНЕС