ЦИК обявява имената на българските евродепутати в новия ЕП

Централната избирателна комисия ще обяви имената на 17-те български евродепутати в новия Европейски парламент.

На церемония новите евродепутати от нашата страна ще получат удостоверенията си за избор. Така ЦИК спазва законоустановения срок да направи това най-късно пет дни след изборите.

ГЕРБ печелят 31.07% , БСП - 24.26%, ДПС - 16.55%, ВМРО - 7.36%. "Демократична България" - 6.06%.

Разпределението на мандатите е както следва:

  • ГЕРБ получава 6 мандата
  • БСП получава 5 мандата
  • ДПС получава 3 мандата
  • ВМРО получава 2 мандата
  • „Демократична България“ получава 1 мандат.

ЦИК обяви окончателните резултати от евровота

Стана ясно и разпределението на предпочитанията за отделните кандидати по кандидатските листи. С най-много преференции от всички кандидати е водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел, следвана от водача в листата на БСП Елена Йончева.

Заради преференциите се стигна до размествания в две от листите на петте политически сили, които класират евродепутати. В тази на БСП Сергей Станишев от пето се изкачи до второ място, а в листата на ВМРО Андрей Слабаков от четвърта се премести на втора позиция.

Водачът на листата на ДПС и председател на партията Мустафа Карадайъ вече се отказа от депутатското място в Брюксел. Същото направи и вторият в листата Делян Пеевски.

На изборите за европейски депутати от България са гласували общо 2 095 575 души. Общият брой на намерените в избирателните кутии бюлетини и потвърдените гласове от машинното гласуване е 2 095 561.

Общият брой на действителните гласове (бюлетини и машинно гласуване) е 2 015 341. Броят на действителни гласове, подадени за кандидатите на партии, коалиции и инициативни комитети е 1 954 291.

Избирателите с вот "Не подкрепям никого“ са 61 029.

Общият брой на недействителни гласове е 80 238. /БГНЕС