Бьорндален бе избран за треньор на Китай

Легендата в биатлона Оле Ейнар Бьорндален ще тренира отбора на Китай в подготовката на азиатците за Зимните олимпийски игри в Пекин, съобщи многократният световен и олимпийски шампион.

Бьорндален е най-титулуваният биатлонист в историята на спорта, като сега иска да помогне на тима на Китай преди Зимните олимпийски игри през 2022 в Пекин.

Бьорндален, който сложи край на кариерата си миналата година като най-титулувания мъжки биатлонист на всички времена, сподели в свое изявление, че ще бъде наставник на мъжкия и женския тим на Китай. Съпругата му, бившата олимпийска шампионка от Беларус Дария Домрачева, ще бъде ексклузивно треньор на жените.Удовлетворени сме да съобщим за началото на сътрудничеството ни с тима на Китай“, заяви 45-годишният Бьорндален в изявление, публикувано на английски. „Това е един млад отбор с големи амбиции и перспективи да се развива и израства. От днес нататък ще провеждаме всекидневни тренировки и сме щастливи, че ще споделим нашия опит с тима“, се добавя в изявлението. Бьорндален спечели 13 олимпийски медала, включително осем златни и 20 златни от световни първенства. Домрачева е бивша четирикратна олимпийска шампионка. „Разбира се, че сме щастливи да използваме този шанс да помогнем на любимия ни спорт за развитието му по света в страна, където биатлонът и всички зимни спортове разполагат с огромен потенциал“, каза Домрачева. /БГНЕС