Бундеслигата готова за завръщане на фенове при одобрение от властите

Футболните клубове от Първа и Втора Бундеслига заявиха във вторник, че са подготвени да върнат обратно феновете по стадионите от следващия сезон, ако политическите власти на страната дадат зелена светлина за това по-късно този месец. Изпълнителният директор на Германската футболна лига Кристиан Зайферт каза, че вероятността за привърженици по трибуните зависи единствено от политическите лидери, които трябва да одобрят подобни действия.

Зайферт заяви, че Бундеслигата има готовност да върне феновете по трибуните в началото на сезон 2020/21, който стартира на 18 септември.

Ако и кога феновете ще се завърнат на стадионите не е решение на ДФЛ, а на политическите лидери. ДФЛ не очаква или изисква нищо, но сме готови да предприемем тази малка крачка (с фенове по стадионите), когато настъпи моментът. Приоритетът не е пълните трибуни, а здравната ситуация. Не бива да предприемаме излишни рискове, но не трябва и да капитулираме и да очакваме вирусът просто да отмине“, започна той на днешната си пресконференция. Здравните министри на отделните германски провинции ще се срещнат следващата седмица. Сезон 2020/21 в Бундеслигата стартира на 18 септември. Първият кръг за Купата на страната започва седмица по-късно. „Професионалният футбол може да се завърне само чрез малки стъпки. Няма магическа пръчка, с която политиците да дадат зелена светлина за пълното завръщане на фенове по трибуните. Това ще стане постепенно. Трябва да възвърнем нормалността в малки стъпки“. Зайферт каза още, че ако привържениците получат зелена светлина да се върнат на стадионите, няма да има гостуващи фенове поне до края на годината, за да се минимализира риска от инфекция. Освен това няма да има правостоящи места и продажба на алкохол. „Никой в ДФЛ няма да изисква специфичен брой фенове. Това би било безотговорно“, допълни Зайферт. Бундеслигата стана първото голямо европейско първенство, което рестартира сезона си през май след двумесечна пауза. Лигата спечели похвали за своите здравни и безопасни протоколи, които впоследствие бяха приложени от другите европейски първенства. Кампанията бе доиграна пред празни трибуни през май и юни. Германското правителство забрани всички събития с голям брой зрители до 31 октомври. Страната се притеснява от втора вълна на заразени и броят на потвърдени случаи на коронавирус се повиши с 879, за да достигне 211 281 души по данни на Института за инфекциозни заболявания „Роберт Кох“ във вторник. Смъртните случаи се покачиха с осем и са вече 9156. /БГНЕС