"Булгартрансгаз": Няма да спираме транзита на руски газ

Въпреки, че Русия е спряла доставките на природен газ за България, страната ни няма да спре транзита на руския газ за Сърбия, Гърция и РС Македония. Това заяви Владимир Малинов, изпълнителен директор „Булгартрансгаз”.

България е започнала преговори с Турция за осигуряване на трасе за доставка на природен газ като алтернативен маршрут, съобщи още Малинов.

„Булгартрансгаз” е готова да напълни хранилището в Чирен до края на лятото и есента. От компанията също така обясниха, че вчера е направена поредна проба на трасето между България и Гърция и всички върви по план, така че интерконекторът да бъде завършен в срок, въпреки че самата „Булгартрансгаз“ няма да бъде неин оператор.

„Към 15 май има 113 милиона куб.м. газ в хранилището в „Чирен“, което представлява около 21% от техническия капацитет“, каза Малинов пред БНТ.

Той успокои, че за този период на годината това е един нормален обем. „В сравнение с миналата година имаме около 6% повече природен газ в хранилището“.

Малинов посочи, че е приключил добивният сезон, в момента сме в период на нагнетяване.

„На дневна база се нагнетяват около 1 милион куб.м. газ“, каза той.

В Чирен трябваше да се проведе заседание на Комисията по енергетика, но то не се състоя, защото повечето от народните представители не дойдоха. /БГНЕС