БСП върна празната папка на президента ; Радев настоя до петък КЕВР да е с председател

БСП върна неизпълнен третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

В последните 10 дни БСП положи всички възможни усилия да бъде съставено правителство. В последния момент "Има такъв народ" оттегли подкрепата за изготвената законодателна програма. ПГ на БСП взе решение да не посочи кандидат за министър-председател и връщаме мандата като неизпълнен, заяви Георги Свиленски пред президента.

От своя страна президентът отбеляза, че освен неизпълнения мандат, хаосът в Комисията за енергийно и водно регулиране е тежко наследство, което настоящата управляваща коалиция оставя на бъдещото служебно правителство, което ще трябва да състави.

Управляващата коалиция завещава на служебния кабинет и хаоса в енергетиката. Това е най-тежкото наследство на това правителство. Обръщам се към депутатите за отговорност и намиране на решение за председател на КЕВР по възможност още днес. Успех на политиците, милеещи за България, успех на предстоящите парламентарни избори, заяви Румен Радев.

Думата поиска и лидерът на левицата Корнелия Нинова, която попита президента дали ще удължи работата на парламента, за да може да се намери решение за изход от тежката ситуация в енергетиката.

Положихме всички усилия да решим проблема с КЕВР. Напълно си даваме сметка каква тежест е КЕВР да не работи. В тази връзка бихме искали да знаем имате ли намерение да удължите работата на парламента, г-н президент, попита Нинова. По думите ѝ въпросът не може да намери решение за един ден.

Народното събрание да реши въпроса с КЕВР до края на тази седмица, заяви Румен Радев. /БГНЕС