БСП спря преговорите, ПП остана само с ДБ и няколко независими

Нов скандал в управляващата коалиция. Изгонването на 70 руски дипломати накара БСП да спре преговорите за съставяне на нов кабинет с Продължаваме промяната, предаде репортер на БГНЕС.

Така да подкрепят партията на Кирил Петков и Асен Василев останаха само от Демократична България и няколко независими депутати.

Нинова: Спираме всякакви преговори с ПП за правителство

Стопираме всякакви преговори с Продължаваме промяната за съставяне на правителство. Мотивът за това е решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия, това е безпрецедентно, това е скъсване на дипломатическите отношения, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Ние от БСП за България категорично заявяваме, че не е обсъждано и вземано такова решение в МС. БСП от много години се борим за правова държава, каза Нинова. Искаме закрито заседание на НС и изслушване на шефа на ДАНС за доклада, който е изготвил и предоставил до този момент може би само на Кирил Петков, каза Нинова. Президентът Радев да свика КСНС спешно, призова Нинова президента. Изказването му от сутринта е тревожно, ако Радев не знае, че има доклад на ДАНС, то нещо не е наред в държавата. ДАНС трябва да изпрати такива доклади, ако има, на премиер, президент и председател на НС. Шефът на ДАНС се назначава от президента, не може той да не знае ако има такъв доклад на ДАНС, добави Нинова. В доклада става дума за шпионаж, който касае националната сигурност, каза още Нинова.

Петков взема лични решения по въпроси, засягащи националната сигурност. Досега проявявахме разбиране и толерантност, но тъй като това е поредното такова решение, ще се върнем на масата за разговори, ако Продължаваме промяната предложат друг кандидат за премиер и Петков поеме отговорността за това си поведение досега, каза още Нинова.

Андрей Гюров, ПП: Надяваме се БСП да преосмисли решението си за преговорите

Явно е взето решение и това е нормално действие на премиера. Там действа правилото на пропорционалност. Това каза Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" в кулоарите на парламента. "Продължаваме да правим всичко възможно да излъчим правителство в този мандат. В понеделник ПП даде мандат за преговори, но с оглед новата информация на масата за преговори, ще се съберем отново да коментираме. Надяваме се и БСП да преосмисли своето решение. Виждате, че създаването на правителство в този мандат е приоритет и на българските граждани. Не сме стигнали на етап да обсъждаме персонален състав на правителството, обсъжда се формула, която да обедини всички партии. Път за преговори винаги има, иначе нямаше да са преговори, а извиване на ръце. Имаме време до петък до връчване на мандата", завърши Гюров.

Христо Иванов: Евроатлантическа коалиция е възможна, ако има реформа на прокуратурата

Най-лесно се фокусираме върху персоните. Така лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов коментира позицията на БСП, че могат да се върнат на коалиционните преговори, ако „Продължаваме промяната“ оттегли кандидатурата на Кирил Петков за премиер.

„Нека да си поговорим за приоритети, нека да си поговорим за съдебна реформа. Кой е готов да направим тази необходима крачка за България, за да отпушим проблема с Шенген. Кой е готов да застане наистина зад политики за влизане в еврозоната? Кой е готов да работи за истинска енергийна независимост на България? И тогава да видим“, каза Иванов.

На въпрос на БГНЕС дали е възможно да бъде сформирана евроатлантическа коалиция, Иванов отговори: „За да има една такава коалиция една от основните ценности е борба с корупцията и върховенство на закона. Въпросът дали е възможна минава през въпроса да реформираме прокуратурата“.

Лидерът на ДБ заяви, че няма политическата задача да се присъединява към обвиненията, че Кирил Петков взима еднолични решения. „От ден първи на тази коалиция сме казвали, че тя не е добре сглобена и не работи добре при взимането на решения. Тя трябва да съществува, защото е по-добре, отколкото страната да отиде към хаос“, каза той.

Йорданов: Петков не става за премиер, БСП постъпват правилно

„БСП днес разбраха това, което говорим от 1 месец. Дълго време си затваряха очите за Кирил Петков. Но радвам се, че БСП постъпват правилно”. Това заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

„Кирил Петков не става за премиер. Той не става за човек с власт. Кирил Петков е Бойко Борисов с диплома от Харвард – същият отвратителен диктаторски манталитет”, заяви Йорданов. Той каза, че може да има правителство, ако Кирил Петков и Асен Василев не са в него. „Когато има диалогичност и хора, които се надяваме да не присъстват повече в политическия живот, има шансове за всичко в името на това БГ общество да е спокойно”, каза Станислав Балабанов. „Моят коментар за случващото се в последните минути е кратък: Ние нали ви казахме?”, каза той. /БГНЕС