БСП поиска Денков да обясни ще предоставяме ли военни на Украйна

Внесохме в Народното събрание искане за спешно изслушване на министър-председателя Денков във връзка с изказването му, че България е готова да обсъжда двустранно споразумение за сигурност с Украйна.


Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

„В контекста на срещата на европейските лидери в Париж, разчитаме като готовност да се предостави войска. Знаете, че в Париж президентът Макрон направи изявление, че макар и да не е постигнат консенсус сега и веднага, в бъдеще стои открит въпросът за предоставяне на жива сила по двустранни споразумения между държави - членки на НАТО и Европейския съюз и Украйна“, каза Нинова.

Лидерът на социалистите допълни, че такава новина беше потвърдена и от премиера на Словакия Роберт Фицо, който „също каза, че макар и да не е постигнат консенсус, такава тема се обсъжда и го побиват тръпки от документите, които чете“.

Нинова обяви, че от БСП искат да знаят защо Денков прави тези изявления, от името на кой орган е упълномощен да прави такива изявления, и какво има предвид. „Призоваваме и всички други опозиционни парламентарни сили категорично да се противопоставим на това, и българските граждани призовавам за категоричен отпор на каквото и да е, дори и евентуално решение за предоставяне на български войници и жива сила в Украйна“, призова тя и допълни, че за БСП това означава въвличане пряко на България във война.

Нинова припомни, че преди повече от година от БСП предупреждаваха, че може да си стигне до този момент – „до изпращане на войска“. „Тогава всички ни се нахвърлиха, че плашим хората, че се заиграваме със страховете. Този момент дойде. Така че очакваме утре спешно Денков да дойде в парламента и да обясни какво прави, от чие име го прави, с какъв мандат го прави, какво има предвид, както и политическите сили, които подкрепят правителството, да заявят ясно и категорично своята позиция“, заключи тя./БГНЕС