БСП иска изслушване на Ревизоро заради Алепу и замърсяването

Парламентарната група на „БСП за България“ поиска изслушване в пленарната зала на министъра на околната среда и водите Емил Димитров (Ревизоро), предаде репортер на БГНЕС.

„Задължение на държавата е да гарантира на българския народ чиста вода, чист въздух, храна и земя. Темата за опазване на природата и екологичните стандарти е една от най-важните днес. В последните години станаха известни десетки случаи на нерегламентирани сметища в България, където незаконно са струпани боклуци от цял свят. В Хасково и много други градове водата е опасна за здравето на хората от години. Замърсяването на въздуха в големите градове е над допустимите норми в пъти, а в последните дни ярък пример за беззаконност и безнаказаност е случилото се във Варна и строежа в Алепу“, аргументира предложението лидерът на левицата Корнелия Нинова.

От парламентарната трибуна тя призова всички тези въпроси „да срещнат решителни мерки от страна на държавата“.

„Вместо това вчера министърът заяви, че няма да бъде екологична бухалка. Да се спазват законите на страната и да се упражнява контрол над тяхното изпълнение не е бухалка, а ваше първо и неотменимо задължение“, обърна се Нинова към министърът на екологията.

От БСП настояват Емил Димитров да дойде в парламента още днес, за да даде становище по всички повдигнати въпроси. /БГНЕС