БСП и ДБ започнаха преговори за нов кабинет

Лидерите на БСП и на Демократична България седнаха на масата за преговори за съставяне на правителство в рамките на третия мандат, предаде репортер на БГНЕС.

В началото лидерът на левицата Корнелия Нинова декларира сериозността на БСП за съставяне на правителство.

Тя запозна Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев от ДБ с резултатите от първите проведени преговори с „Продължаваме промяната” и „Има такъв народ”.

Тъй като ИТН не са съавтори на програмата, която заедно с вас изработихме, ние им дадохме възможност да дадат своите предложения. Удовлетворително е, че те одобряват програмата, внесоха своите промени, с които ще ви запознаем в процеса на работа, каза Нинова.

От своя страна съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че разглеждат третия мандат като технически, колективен мандат.

Своенравно вече стъпваме върху програмата, която изготвихме заедно. По-скоро ще се включим в процеса, когато има излъчена кандидатура за премиер от ПП, каза Иванов.

Другият съпредседател Атанас Атанасов посочи: Предизвикателствата и кризите са много по-силни от различията, които имаме. Рискът България да остане в зимните месеци без парламент е голям и той дава възможност само за политическа дестабилизация и връщане на Борисов, а ние няма да допуснем това, заяви той.

Корнелия Нинова изрази готовност, че следващата седмица ще се проведат втория кръг от разговори, които ще бъдат фокусирани върху структурната и състава на Министерски съвет. /БГНЕС