Бруно Льо Мер: Светът се насочва към енергиен шок

Скокът на цените на енергията, предизвикан от войната на Русия в Украйна, ще доведе до последици, сравними с петролния шок от 1973 г., предупреди френският министър на икономиката Бруно Льо Мер.

„Настоящата енергийна криза е сравнима по интензивност, по бруталност с петролния шок от 1973 г.", заяви Льо Мер на конференция в Париж. "През 1973 г., както знаете, реакцията предизвика инфлационен шок, който накара централните банки масово да увеличат лихвените си проценти, което уби растежа", добави Льо Мер. "Това си има име: стагфлация, и точно това искаме да избегнем през 2022 г."

Първият петролен шок в началото на 70-те години на миналия век беше причинен от войната Йом Кипур, когато египетските и сирийските сили започнаха настъпление срещу Израел. Шестте арабски държави-членки на петролния картел ОПЕК обявиха ембарго върху износа за страните, подкрепящи Израел, а именно САЩ. Те увеличиха цената на петрола четири пъти до 11,65 долара за барел, като предизвикаха рецесия в западните страни и рязка инфлация.

Цените на едро на природния газ и суровия петрол в Европа се повишиха до рекордни или близки до рекордни стойности тази седмица поради опасенията за доставки, свързани с нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.

САЩ и Великобритания обявиха във вторник, че прекратяват вноса на руски енергийни продукти в отговор на войната, което предизвика нов скок на цените.

Цената на суровия петрол тип "Брент", международен бенчмарк, се повиши до почти 130 долара за барел днес. /БГНЕС, АФП