Бризбън ще бъде домакин на Летните олимпийски игри през 2032

Бризбън бе избран за домакин на Лятната олимпиада през 2032 година, превръщайки се в третия австралийски град, който ще приеме Летни олимпийски игри след Мелбърн и Сидни.

Бризбън ще бъде третият австралийски град, който приеме Летни игри след Мелбърн и Сидни.

Международният олимпийски комитет има честта да обяви, че Игрите през 2032 ще бъдат приети от Бризбън, Австралия“, сподели президентът на МОК Томас Бах след вота в Токио. Изявлението бе прието със скандирания от делегатите на Бризбън на сесията на МОК и фойерверки бяха изстреляни в австралийския град, където жители се събраха, за да изчакат гласуването.

Победата на Бризбън изглеждаше сигурна, след като бе единодушно предложена като единствен кандидат за 2032 от Изпълнителния борд на МОК през юни. Решението означава, че Международният олимпийски комитет е гарантирал вече домакините на следващите три издания на Летните игри – Париж през 2024 и Лос Анджелис четири години по-късно.

Жители на Бризбън отпразнуваха спечеленото домакинство на Лятната олимпиада през 2032.

Знаем какво се изисква за едно успешно провеждане на Летни олимпийски игри“, каза премиерът на Австралия Скот Морисън в жива връзка от Канбера преди вота. Австралия вече бе домакин на Лятната олимпиада два пъти – в Мелбърн през 1956, и в Сидни през 2000, считана от мнозина за една от най-успешните Олимпиади в скорошната история. /БГНЕС