Брюкселска НПО в центъра на "Катаргейт"

Това беше една от най-известните групи за защита на правата на човека в Брюксел, която разполагаше с офис на няколко метра от резиденцията на британския посланик, а в управителния ѝ съвет влизаха редица известни личности.

Сега тя е в центъра на предполагаем корупционен скандал, обхванал Европейския парламент; водещите патрони напуснаха и дори табелата с името ѝ беше премахната от входната врата.

“Fight impunity” е основана през 2019 г. от Пиер Антонио Панцери, бивш член на Европейския парламент, за да насърчава правата на човека и да изправи нарушителите пред съда.

В момента Панцери и Франческо Джорджи, служител на „Fight Impunity“ и на парламента, са в ареста. Също както и приятелката на Джорджи, гръцкият евродепутат Ева Кайли.

Полицията е иззела 1,5 млн. евро в брой при най-малко 20 обиска на жилища, офиси и хотелски стаи в Белгия, Франция и Италия в рамките на разследване на предполагаема корупция и пране на пари, в което очевидно са замесени представители на Катар.

В понеделник друг от арестуваните в рамките на разследването, генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Лука Визентини, заяви, че е получил дарение от 50 000 евро за кампанията си за генерален секретар от неправителствената организация. Той вече е освободен.

"Не съм бил помолен, нито съм поискал нещо в замяна на парите и не са били поставени никакви условия за това дарение", заяви Визентини.

Когато е създадена „Fight Impunity“, Джанфранко Дел'Алба, друг бивш евродепутат, се съгласява да стане съосновател на организацията на Панцери. Подобно на други хора, попаднали в така наречената криза "Катаргейт", Дел'Алба настоява, че е бил измамен, тъй като искрено е вярвал в каузата.

Тогава „Fight Impunity“ е изглеждала "нормална", казва той пред „Политико“. "Това, което се случи след това, за мен беше огромен шок и огромна изненада."

Не е ясно как и дали „Fight Impunity“ е замесена в някакви съмнителни схеми, освен факта, че се намира в неудобна близост до мрежа от предполагаеми престъпления.

Но се очертава картината на Панцери, който изгражда една очевидно надеждна организация, която търгува с репутацията на високопоставени лица от ЕС.

През 2019 г. Панцери току-що е загубил мястото си в Парламента и поста си на председател на подкомисията по правата на човека. Търсейки начин да запази позициите си в Брюксел, той се свързва с Дел'Алба.

Ние не бяха приятели, казва последният. Панцери беше просто "човек, когото познавах, както и много, много, много други хора в балона", каза Дел'Алба, използвайки жаргон от изолирания свят на брюкселската политика.

Въпреки тази липса на близост, Панцери моли Дел'Алба да бъде един от юридическите основатели на нова неправителствена организация, която ще се стреми да засили глобалните усилия за привличане към отговорност на извършителите на военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

На 25 септември 2019 г. „Fight Impunity“ е създадена като „Association Sans But Lucratif“ (ASBL). Дел'Алба заяви, че е там, за да е част към бройката. За да регистрираш такъв вид дружество в Белгия, "трябва да си определен брой", казва той. Този минимум, според белгийското законодателство, е двама. В устава на „Fight Impunity“ са посочени четирима основатели.

Дел'Алба казва, че сега е "член" на неправителствената организация, но освен че е присъствал на учредяването ѝ, не е имал "никаква роля". Той казва, че никога не е чувал да се споменават двете държави, замесени в скандала: Мароко и Катар.

Също така никога не е обсъждал с Панцери как се финансира основаната от него организация.

Зад кулисите организацията не е функционирала по нормален начин. Белгийското законодателство изисква от ASBL да подава отчети пред „фирмения съд“ всяка година. Ако три поредни години не подадат отчети, дружеството може да бъде ликвидирано. Според съда тригодишната „Fight Impunity“ "никога не е подавала отчет".

„Fight Impunity“ също така липсва в регистъра за прозрачност на Европейския парламент, който изисква разкриване на информация от НПО, които искат да извършват дейности в Парламента.

Въпреки това самият Дел'Алба се е явил пред бившата подкомисия по правата на човека на Панцери два пъти в рамките на две години, за да представи годишния доклад на „Fight Impunity“ за правата на човека.

Сегашният председател на подкомисията е евродепутатът Мария Арена, която временно се оттегли от тази си роля покрай скандала. Арена заяви пред „Политико“, че е смятала, че „Fight Impunity“ е включена в регистъра.

Дел'Алба заяви, че е убеден в мисията на неправителствената организация.

"Искрено вярвам, че се нуждаем от система за отчетност на тези, които извършват чудовищни престъпления", каза той.

Дел'Алба е бил привлечен и от качествата на другите участници. Според уебсайта на "Fight Impunity" консултативният съвет включва бившия ръководител на външната политика на ЕС Федерика Могерини, бившия министър-председател на Франция Бернар Казньов и бившия европейски комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос. След арестите те вече са подали оставки. Аврамопулос заяви в понеделник, че е получил 60 000 евро между февруари 2021 г. и февруари 2022 г. от "Fight Impunity".

Друг член на консултативния съвет е Ема Бонино, високопоставена фигура в италианската политика и бивш външен министър.

Дел'Алба и Бонино имат дълга история. Те са и връзката между двете организации, чието седалище се намира на „Rue Ducale“ 41 в Брюксел: „Fight Impunity” и “No Peace Without Justice“. Дел'Алба е избран за член на Европейския парламент, докато е в партията на Бонино, и е началник на нейния щаб. Тогава уважаваният италиански политик е назначен за министър на европейската политика от 2006 до 2008 г. От 1998 до 2009 г. Дел'Алба е генерален секретар на организацията “No Peace Without Justice“. Неправителствената организация е основана от Бонино.

Бонино е "напълно извън историята", казва Дел'Алба. Говорейки за Панцери в едно скорошно интервю след избухването на скандала "Катаргейт", Бонино казва: "Не съм съгласен: "Не си го спомням, може би съм го срещал няколко пъти, когато бях в Европейския парламент".

Панцери успява бързо да изгради впечатлението за сериозна неправителствена организация, която води кампании и прикрепя съветници като Бонино с висок профил, но с привидно ограничени роли. Това създаде критична маса на доверие.

Според съветник в Колежа на Европа, където Могерини е ректор, присъствието на Аврамопулос и Бонино е било фактор за решението ѝ да се присъедини.

"Когато стартирахме тази инициатива, [Панцери] ми спомена факта, че има личности, европейски личности, [които са] членове на консултативния съвет", казва Дел'Алба в телефонен разговор с „Политико“. "Повярвах, че съм в добра компания."

Бонино е изразил подобно убеждение. Друг, който е казал, че са имали впечатление за надеждност, е Антъни Тийздейл. Той ръководеше Европейската служба за парламентарни изследвания (EPRS), когато тя организира съвместно с "Fight Impunity" конференция за правата на човека през юни.

EPRS е вътрешен мозъчен тръст на ЕС, подкрепян от най-влиятелния държавен служител на Парламента: генерален секретар Клаус Веле. Според доклад на италианска медия Веле се е готвел да се присъедини към борда на „Fight Impunity“ следващия месец.

Няма предположения за каквито и да било нарушения от страна на Веле или някой от членовете на борда, които Панцери е наел.

Тъй като бившите поддръжници на Панцери го изоставят, мнозина казват, че са неволни жертви.

Дел'Алба казва, че това не е първият случай, в който е бил измамен. През 2017 г. той напуска работата си като ръководител на италианското индустриално лоби "Конфиндустрия" в Брюксел. Тогава по негово нареждане 500 000 евро са изпратени по банкова сметка извън компанията в отговор на имейл, очевидно от неговия шеф. Според него това е било измама.

"Бях жертва на фишинг", заяви Дел'Алба и добави, че е бил освободен от отговорност от организацията. /БГНЕС

-----------

Доклад на Карл Матисен и Якопо Баригаци за „Политико“