Британският спортен министър не иска трансджендъри в женския спорт

Британският министър на културата, медиите и спорта Надийн Дорис обяви, че "елитният и състезателен женски спорт трябва да е достъпен само за хора, родени с женски пол". Темата с трансджендър жени, участващи в женски състезания, отново стана актуална в последните дни, след като Международната плувна федерация (ФИНА) реши да наложи пълна забрана на хора, сменили пола си, да участват в женски състезания, а за такъв ход намекна и президентът на Световната атлетика лорд Себастиан Коу.

Надийн Дорис

Дорис проведе среща с представители на 15 спорта, сред които футбол, крикет, ръгби, тенис и лека атлетика, на която призова ръководните органи да приемат "единодушното мнение на британското правителство" относно трансджендър спортистите. "Честността трябва да бъде основен приоритет в професионалния спорт", заяви Дорис, като допълни, че трябва да има "отворени категории", където това е подходящо. "Спортът е за всички, независимо откъде идват. Той позволява на хората да бъдат заедно и да се състезават при равни условия. Правителство изразява пълна подкрепа към хората, които са роден в тяло, което не припознават. Но не можем да се преструваме, че полът не играе директна роля в представянето на даден спортист. Да искаме от жени и млади момичета да се състезават срещу някой, който е роден с мъжки пол, е абсолютно несправедливо", каза още Дорис.

"Разбирам, че това е един сложен и емоционално зареден проблем, така че призовавам нашите спортни организации да покажат съчувствие към всички спортисти", допълни тя. Още през април британският премиер Борис Джонсън заяви, че не счита, че трансджендър жени трябва да участват в състезания за жени. Изключването на трансджендър състезателите обаче среща и критики, като решението на ФИНА бе атакувано от олимпийския шампион в скоковете във вода Том Дейли. /БГНЕС