Британската преса се сбогува с принц Филип

Известната с партийната си пристрастност британска преса е необичайно единна в събота, когато отдаде почит на принц Филип, съпруг на кралица Елизабет II, ден след смъртта му на 99-годишна възраст, съобщи АФП.

Повечето медии се фокусираха върху важността на техния седемдесетилетен съюз като кралско семейство, като „Таймс“ и „Гардиън“ нарекоха принца „непоклатимата подкрепа“ на кралицата, докато „Дейли Стар” го нарича „нейната скала“ и „човекът, направил Лилибет (любимото за него име на кралицата) да се смее ". Шотландският „Прес енд джърнъл” също казва „Сбогом на „ кралската скала““, заедно със стара снимка на младата кралска двойка с децата си, облечени с килтове; а шотландското издание на „Таймс” цитира стар цитат от кралицата за нейната сила и опора.

Таблоидите „Дейли Мейл” и „Дейли Митът”, които обикновено се намират в диаметрално противоположни краища на политическия спектър, демонстрират рядко сближаване на първите си страници, като и двата показват снимки на кралицата и Филип на цели страници със заглавия „Сбогом, любими мой“ и „ Сбогом, любими мой “съответно. „Мирър” съобщава, че смъртта на херцога на Единбург е „обединила (кралското семейство) в скръбта“, а принц Хари оставил настрана неотдавнашното напрежение, „докато се бори да се върне у дома“ за погребението.

„Дейли Мейл” съдържа описание на последните дни на херцога, „слънцето на лицето му”.

„Всички плачем с вас, госпожо“, гласеше заглавието на „Сън“, съчетано със снимка на двойката в деня на сватбата им, както и по-скорошни снимки на двамата. "Какъв необикновен живот. Каква епична и образцова служба той даде на своята кралица и държава. Какъв характер. Какъв шегаджия", започна водещата статия.

"Животът в служба" на херцога беше отбелязан от „Ивнинг Стандарт”, а „Дейли Телеграф” пусна на цяла страница снимка на Филип във военна униформа, заедно със статии, хвалещи принца като "най-лоялния служител на Великобритания" и "ръководен от любов и дълг."

„Гардиан” заявява, че пандемията от коронавирус означава, че бившите планове за погребение - с кодовото име "Forth Bridge" - "трябва да бъдат приспособени набързо".

"С ограниченията, които все още съществуват на фона на COVID-19, публичните елементи на последното сбогуване няма да могат да се проведат в първоначалния си вид", отбелязва вестникът.

„Файненшъл Таймс” беше една от малкото водещи медии, които не посветиха цялата си първа страница на историята, спестявайки място за статии за френската реколта от вино. Докато повечето медии избягваха противоречия, крайно левият „Морнинг Стар”, добре известен с противопоставянето си на монархията, излезе с редакционен материал, озаглавен „Филип олицетворява безсмислената самонадеяност на ерзац патриотизма“. /БГНЕС