Британската атлетика поиска отлагане на Олимпийските игри

За момента организаторите на Олимпиадата настояват, че тя ще се проведе по график това лято.

Новият президент на Атлетическата федерация на Великобритания Ник Кауард се присъедини към други имена от света на спорта, които поискаха Олимпийските игри в Токио това лято да бъдат отложени с една година заради пандемията от COVID-19.

От Организационния комитет в Токио и ръководството на Международния олимпийски комитет до момента са категорични, че Игрите ще се проведа по график от 24 юли до 9 август тази година и посъветваха всички спортисти да се готвят с пълни сили за най-голямото спортно събитие в света. Редица олимпийски квалификации по света обаче бяха отложени заради коронавируса, а повечето атлети няма как да водят нормална подготовка при указанията за социална дистанция и самоизолация.

"Да оставим провеждането на Олимпиадата в предвидените дати поставя системата под твърде голямо напрежение. Трябва да се направи нещо", коментира Кауард пред Би Би Си. Олимпийските комитети на Норвегия и Словения също поискаха официално Олимпиадата да бъде отложена и да се проведе, след като пандемията е утихнала. Вчера такова искане бе направено и от Плувната федерация на САЩ.

Световната шампионка по седмобой от Великобритания Катарина Джонсън-Томпсън заяви, че е невъзможно да тренира и да спазва обичайните си тренировъчни навици в тази обстановка. "Нашите атлети разчитат на определени съоръжения, за да се подготвят, а ръководителите на тези съоръжения напълно разбираемо ги затварят. От атлетите се очаква да се готвят за най-важното състезание в тяхната кариера и това ги поставя под огромно напрежение. Трябва да се вземе решение", допълни Кауард. /БГНЕС