Ботев Пд и Хебър Пазарджик откриват новия сезон в Първа лига

Ботев Пд и Хебър Пазарджик ще дадат старт на новия сезон в Първа лига. Двубоят на базата в Коматево днес, 8 юли, от 18:30 часа. По-късно през деня, кампанията си започва и българският шампион Лудогорец, който гостува на друг новак – Септември София, на стадиона в квартал „Драгалевци“ от 21:00 часа.

Ботев ще има наглед лесна задача да стигне до трите точки срещу новака в първенството Хебър. Възпитаниците на Азрудин Валентич загряха за срещата с пазарджиклии с нулево равенство с Янтра, а преди това постигнаха успех над украинския Металист Харков с 2:1 в друга от предсезонните си контроли. Преди първия съдийски сигнал в Пловдив Тодор Неделев, който наскоро се завърна от Грузия след претърпя черепна операция след инцидента с националния отбор, ще получи наградата си за Футболист номер 1 на сезон 2021/22.

Старши треньорът на Ботев Пд Азрудин Валентич.

„Канарчетата“ завършиха миналата кампания на трето място в родния шампионат и ще се опитат да надградят над класирането си през този сезон, докато за Хебър, воден от новия си наставник Фулвио Пеа, целта ще бъде оставане в елита. Станислав Тодоров ще ръководи мача в Пловдив, а негови помощници ще са Мартин Димитров и Светослав Стойчев.

Лудогорец започва защитата на титлата си и в търсене на 12-и пореден шампионски триумф в страната с гостуване на друг от новаците в Първа лига – Септември София. Играчите на Анте Шимунджа направиха няколко добри резултата в престижни контроли, включително равенство 1:1 с Гройтер Фюрт и класически успех над Нюрнберг с 3:0, преди да надвият и черногорския първенец Сутиеска Никшич с 2:0 в Разград в първи мач от I предварителен кръг на Шампионската лига. Шимунджа вероятно ще се опита да запази силите на своите за реванша в Черна гора във вторник, 12 юли, от 22:00 часа българско време.

Наставникът на Лудогорец Анте Шимунджа.

Мисълта за втория мач в Никшич ще даде някакви шансове на домакините от София за изненада на старта на сезона. Подобно на Хебър, воденият от Славко Матич тим ще се опита преди всичко да си гарантира оцеляването във висшия футболен ешелон на страната. Септември ще продължи да разчита предимно на млади български футболисти, които ще получат шанс да се докажат срещу актуалните шампиони още в първия си мач след завръщането в Първа лига. Главен съдия ще бъде Георги Кабаков, а негови асистенти ще са Мартин Маргаритов и Диян Вълков.

Пълна програма за откриващия кръг в Първа лига:

Петък, 8 юли:

18:30, Ботев Пд – Хебър

21:00, Септември София – Лудогорец

Събота, 9 юли:

18:30, Локомотив Пд – Пирин

21:00, ЦСКА 1948 – Левски

Неделя, 10 юли:

18:30, Локомотив София – Черно море

21:00, ЦСКА – Арда

Понеделник, 11 юли:

18:30, Спартак Варна – Славия

20:45, Берое – Ботев Враца. /БГНЕС