Бостън навакса 15 точки изоставане и взе мач номер 1 от финалите с Голдън Стейт

Отборът на Бостън Селтикс поведе във финалите на НБА срещу Голдън Стейт Уориърс, след като взе мач номер 1 от серията в Сан Франциско със 120:108. Играчите на Име Удока изоставаха с 15 точки малко преди края на третата част, но направиха изключителна последна четвърт, която взеха с 40:16, за да стигнат до успеха.

От самото начало и двата тима бяха много ефективни в атака, като звездата на Уориърс Стеф Къри наниза шест тройки в първата част, в която завърши с 21 точки, което е най-много за една четвъртина във финалите от Майкъл Джордан през 1993-та година (22 точки в четвъртата част на мач 4 срещу Финикс Сънс). Домакините направиха традиционната си силна трета част (38:24), за да се оттеглят с аванс от 12 точки преди заключителната четвъртина, но в нея Селтикс бяха неудържими, като отбелязаха първите си седем опита от тройката и завършиха с 9/12 от далечно разстояние.

Ветеранът Ал Хорфърд, който след 141 плейофни мача изигра първия си финален двубой, завърши с 26 точки (75 процента стрелба), Джейлън Браун добави 24 точки и 7 борби, Дерик Уайт се включи с 21 точки от пейката, а Маркъс Смарт завърши с 18 точки. За Голдън Стейт Къри вкара 34 точки, Андрю Уигинс добави 20, но другите играчи на тима не успяха да допринесат достатъчно в офанзивен план.

"Сега ще влезем с различно усещане в мач номер 2, ще има усещане на отчайваща нужда от победа", призна треньорът на Уориърс Стив Кър. "Това е част от играта, и преди сме били в такава позиция. Бостън изигра брилянтна последна част. Заслужиха си победата", допълни той. За Голдън Стейт това бе първа домакинска загуби в плейофите през този сезон, след девет поредни победи срещу Денвър Нъгетс, Мемфис Гризлис и Далас Маверикс.

Следващият мач от серията е в неделя в Сан Франциско. /БГНЕС