Бостън надви Маями в решаващия мач и ще играе във финалите

Отборът на Бостън Селтикс се класира за финалите на НБА за първи път от 2010-та година насам, след като победи Маями Хийт със 100:96 като гост в решаващия седми мач от серията между двата тима.

Преди два дни Селтикс изпуснаха възможността да затворят серията пред собствена публика, но тази нощ те показаха характер и водеха в резултата от първата до последната минута, за да станат шампиони на Източната конференция след четири загубени финала в последните 10 години. Над всички за Бостън бе звездата на тима Джейсън Тейтъм, който завърши с 26 точки, 10 борби и 6 асистенции, а след това получи новосъздадения приз за MVP на финалите на Изток, носещ името на легендата на Селтикс Лари Бърд. Джейлън Браун и Маркъс Смарт добавиха по 24 точки за успеха,

За Маями Джими Бътлър отново бе на изключителна висота, като реализира 35 точки и 9 борби, но пропусна стрелба от тройката в края за първо изравняване на резултата в целия двубой. Центърът Бам Адебайо добави 25 точки и 11 борби, но останалите играчи на Хийт не успяха да помогнат достатъчно, а тимът реализира едва 6 тройка от 30 опита (20 процента).

По този начин Бостън се класира за финалите на НБА, където ще се изправи срещу шампиона на Запад Голдън Стейт Уориърс. "Днес преминахме най-големия си тест. Не само през този сезон, но в кариерите ни", сподели Смарт след двубоя.

Финалната серия започва в четвъртък в Сан Франциско. /БГНЕС