Борусия Дортмунд – Пари Сен Жермен е първият полуфинал в Шампионската лига

Пари Сен Жермен се класира за полуфиналите в тазгодишното издание на Шампионската лига, след като елиминира от надпреварата Барселона с общ резултат 6:4. Парижани бяха изгубили първия двубой на собствен терен с 2:3, но в реванша на "Монтжуик" осъществиха обрат и спечелиха с 4:1, след като каталунците бяха останали с човек по-малко през първото полувреме.


Двубоят започна отлично за домакините, които поведоха в резултата още в 12-та минута чрез Рафиня, който бе сред главните действащи лица и при успеха с 3:2 в Париж. След около половин час игра обаче Роналд Араухо бе изгонен с директен червен картон и задачата на Шави Ернандес и компания се усложни. Гостите се добраха до изравнителен гол преди почивката след точното изпълнение на бившия футболист на „блаугранас“ Усман Дембеле. В 54-та минута Витиня оформи пълния обрат, а 120 сек по-късно Шави също бе изгонен от главния съдия. Пет минути след това Килиан Мбапе даде аванс на парижани в общия резултат след точно изпълнена дузпа, а минута преди изтичането на редовното време отново френският нападател ликува заедно със съотборниците си за крайното 4:1.

Така ПСЖ продължава да мечтае за дебютен трофей от най-престижния европейски клубен турнир, след като през 2020 загуби на финала от Байерн Мюнхен. В спор за място на нов финал френският шампион ще има срещу себе си друго препятствие от Бундеслигата – Борусия Дортмунд.

„Жълто-черните“ превъзмогнаха пасив от 1:2 след първия двубой с Атлетико Мадрид и са на полуфиналите след успех с 4:2 в реванша на „Сигнал Идуна Парк“.


С два бързи гола на Юлиан Брант и Ян Маатсен в рамките на пет минути през първата част Борусия дръпна с 2:0 и заличи предимството на съперника. Ранен автогол на Матс Хумелс след почивката обаче върна надеждите на Атлети, а Анхел Кореа възстанови равенството и временно изпращаше „дюшекчиите“ сред последните четири. На друго мнение обаче бяха домакините, които в крайна сметка нанизаха нови две бързи попадения – този път в рамките на три минути, които сложиха край на съпротивителните сили на гостите от Мадрид. Техни автори бяха Никлас Фюлкруг и Марсел Забицер.

Така Дортмунд ще се изправи срещу ПСЖ в спор за място на финала. Първият мач е на германска земя на 30 април/1 май, а реваншът седмица по-късно. Двата отбора ще играят отново един срещу друг, след като вече се срещнаха по-рано в груповата фаза. Там парижани не загубиха нито веднъж след 1:1 в Германия и домакински успех с 2:0 на „Парк де Пренс“. /БГНЕС