Борсовата седмица в САЩ приключва с рекорди, Nvidia надхвърля 2 трлн. долара

Акциите на Уолстрийт завършиха седмицата с разцвет, благодарение на продължаващата динамика, свързана с изкуствения интелект, особено при Nvidia, която за първи път завърши с оценка над 2 трилиона долара.


Както S&P 500, така и Nasdaq завършиха на нови исторически върхове след рекордите в Токио и Франкфурт, предаде АФП.

"През тази седмица рискът, свързан с нагласите, доведе до рекордни стойности на няколко световни борсови индекса, като първият ден на март не беше изключение", каза Аксел Рудолф, старши пазарен анализатор в платформата за онлайн търговия IG.

Дейвид Морисън, старши пазарен анализатор в Trade Nation, заяви, че "пазарните нагласи остават оптимистични и изглежда, че има малко желание за прибиране на печалби".

От края на миналата година фондовите пазари тръгнаха нагоре, първоначално поради надеждите, че централните банки скоро ще могат да започнат да понижават високите си лихвени проценти, тъй като инфлацията започна да се доближава до нормалните нива.

Макар че по-високите от очакваното данни за инфлацията от последните месеци изместиха очакванията за първото понижение на лихвените проценти до средата на годината, вместо това пазарите бяха задвижени от звездните резултати на фирмите за изкуствен интелект през последните седмици.

Може би никоя компания не се е възползвала толкова много, колкото Nvidia, ръководена от Дженсън Хуанг, който разработи технология, напълно подходяща за разработване на големи езикови модели (LLM), които са в основата на генеративните интерфейси на ИИ като ChatGPT.

Nvidia скочи с 4% на 1 март и приключи деня с оценка над 2 трилиона долара, присъединявайки се към елитен клуб, в който влизат само Apple, Microsoft и Saudi Aramco.

Dell Technologies се превърна в последния голям бенефициент на треската за изкуствен интелект, като нарасна с повече от 31% след отчет за приходите, в който се подчертава разрастващият се бизнес с изкуствен интелект.

Високотехнологичният Nasdaq оглави основните американски индекси, като нарасна с 1,1%.

Сам Стовал от CFRA Research заяви, че печалбите в Ню Йорк са били подкрепени и от по-слабите икономически данни, включително проучването на Института за управление на доставките сред производителите и данните за потребителското доверие, като "показват, че може да има повече причини" Фед да намали лихвените проценти през май.

В Европа DAX във Франкфурт постави нов рекорд, а CAC в Париж също се доближи до рекордния си връх, като по-малко от очакваното понижение на инфлацията в еврозоната не успя да влоши настроенията.

Междувременно в Азия японският индекс Nikkei почти достигна 40 000 пункта за първи път.

Азиатските пазари предимно се повишиха, като по-добрите от очакваните данни за Китай подпомогнаха настроенията.

"Растежът на фабриките в Китай, който надхвърли прогнозите, въпреки че производството се сви за пети пореден месец, не влоши настроението на инвеститорите, като борсовите индекси в страната продължиха възстановяването си", отбеляза Рудолф от IG. /БГНЕС