Борисов: Веднага да отменят мораториума

Веднага да отменят мораториума върху цените на тока. Той изкривява пазара, само на ЕРП-тата трябва да платим милиард.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов каза, че ГЕРБ ще даде гласове в пленарна зала за отлагането на мораториума.

Още помня на Путин и на Лавров изказванията – че заради солидарността си към Украйна България губи всичко. Тогава благодарение на ЕК успях да убедя да се вземе решение за европейския газов хъб „Балкан“. В момента тръбите са пълни, южната дивизия работи на пълни обороти. България печели стотици милиони на година от нашите действия, коментира Борисов. По думите му от ГЕРБ са защитили държавния интерес на 100%.

„Трябваше да се премахнат 3 посреднически фирми, които години наред стотици милиони отклоняваха от тръбата за България. Предоговорихме веднъж цените – по времето на Трайчо Трайков – с над 22%. След това заедно с ЕК предоговорихме договора с над 50% и върнахме пари на бизнеса. След това България, след като защити Украйна и спря изпълнението на Южен поток, за да не се заобикаля Украйна, тогава НАТО-вска Турция и Гърция приеха руската газ. България беше изхвърлена от газоразпределението и беше превърната в клиент”, каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ направи и свой собствен прочит на днешната среща на Радев с бизнеса. Според него страната ни се превръща в президентска република.

„Ние сме в момента с редовно правителство, действащ парламент. Учудва ме среща в такъв формат, в който го няма министъра на енергетиката, да не говорим за министър-председателя. От близо 10 месеца ние не управляваме. Не може да се търсят оправдания с нас. Бих препоръчал на колегите веднага да отменят мораториума. Ако им трябват гласове, веднага ще им ги дадем. Този мораториум изкривява пазара в невероятна степен. Интересно е защо ги няма синдикатите на днешната среща. Може би, защото казват някои истини за Плана за възстановяване. Какво ще каже Радев на работодателите? Какви мерки взе неговото правителство?“, попита той.

По думите му Планът за възстановяване върви назад, а не напред. Завиждам на Пленкович, завиждам на Мицотакис, защото те взеха аванс, а ние изпуснахме сроковете, каза още Борисов.

Теменужка Петкова от своя страна направи ретроспекция на свършеното от ГЕРБ.

„Утре е 31 декември. Това е последният ден от изтичането на срока по анекса на договора. На 1 януари всички ние трябваше да сме свидетели на потичането на азерски газ. Напоследък се спекулира изключително много с тази ситуация. На 10 декември 2015 г. – тогава беше взето окончателното инвестиционно решение за реализация на проекта. На 1 януари 2016 до ноември 2017 беше осигурено финансирането за проекта (малко над 220 млн. евро). През това време нашето правителство осигури държавна гаранция за реализацията на проекта. 32 млн. евро бяха осигурени за реализацията на гръцката връзка. През цялото това време ние сме работили по осигуряването на финансирането. На 25 октомври 2019 г. беше даден старт на строителството. Всички знаем как пандемията се отрази на реализацията на такъв тип инфраструктурни проекти. Срокът за изпълнение на договора беше удължен до 31 декември 2021 г. Не съм чула енергийният министър да е съобщил, че ще присъства на откриването на този изключително възможен проект. Този проект беше възможен благодарение на политическата воля на ГЕРБ и на премиера Борисов“, категорична бе Петкова.

Тя подчерта, че България получава около 350 млн. кубични метра газ годишно и то на атрактивни цени. По думите ѝ ние не плащаме неустойка на договора по азерска страна, а България предлага природен газ, който е с 35% по-евтин от европейските хъбове.

„Ние от ГЕРБ във всичките си управления сме се стремели да работим така, че доставките на газ да бъдат на най-добрите цени. 2020 г. предоговорихме и договора с „Газпром“, вследствие на което днес имаме по-атрактивни цени от европейските страни“, уточни Петкова.

Делян Добрев изрази мнение, че високите цени на тока и на газа ще доведат България до тежка икономическа криза.

„От януари до май 2021 г. цената на тока е около 100 лв./mWh. От юни цената започва да расте. Очакваме януари месец да се вдигне още повече. На този фон правителството реално не предлага нищо. Народното събрание прие мораториум. С този мораториум моделът не може да се балансира. Април месец ще се намираме в по-тежка ситуация, отколкото сме сега“, алармира бившият министър от кабинета на ГЕРБ. /БГНЕС