Борисов в Пазарджик: Свиневъдите ще бъдат компенсирани

Премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева отговарят повече от час на питанията на над 30 кметове от региона на Пазарджик, животновъди и хора, гледащи прасета в дворовете си. Хората искат гаранции, че ще бъдат обезщетени ако заколят своите животни, а не се наложи принудително да бъдат евтаназирани, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Борисов заяви, че през годините България е минала през много проблеми и държавата се е справяла. "На картата се вижда как се разпространява чумата. Борим се от две години с нея. Огромна маса от животни, огромни комбинати. Разбираме какво искат малките кметове, но не мога да слушам някой да ме обвинява едва ли не, че искаме да убием на някого прасетата. На никого не е приятно това - чума. По-страшно от чума няма. Завладя от Виетнам до Белгия. 16 хиляди километра се пренася вируса, каза Борисов.

Като излязат и кажат: "Убиват здрави животни". Те са здрави днес. Имаме огромна популация на диви прасета. И намаляването на популацията не знам как ще стане това. Искате 31 декември, оставям ви 31 декември. Всички тези хора с 20 000 работници, ще бъдат компенсирани 75% от Брюксел, другото от данъкоплатците, подчерта премиерът. Разбрахме се, че срокът се удължава с една седмица. Бизнесът се задължава догодина да даде прасета, а ние сме задължени да дадем по 300 лева на двор, за да се възстановят щетите. Каквото си решат", обясни премиерът. /БГНЕС